Uszka z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego


      Uszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków. Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień.


SKŁADNIKI

ciasto na uszka:
  • 30 dag mąki
  • jajko
  • pół szklanki gorącej wody

farsz:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Suszone grzyby myjemy i namaczamy w wodzie na kilka godzin. Gotujemy do miękkości i po odcedzeniu studzimy.
Gotujemy kapustę w osolonej wodzie, odsączamy.
Kapustę i grzyby drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy do niej grzyby i kapustę. Farsz do uszek mieszamy i podsmażamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Farsz stygnie, a my w tym czasie przygotowujemy ciasto na uszka.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajko (jajko z mąką łączymy nożem). Dolewamy gorącą wodę. Zanim zaczniemy wyrabiać ręcznie wygodnie jest połączyć składniki końcówką noża, w ten sposób unikniemy przylepiania się ciasta do rąk. Zagniatamy ciasto w miarę potrzeby podsypując je mąką. Ciasto nie może być lepkie.
Cienko wałkujemy i wycinamy koła przy pomocy szklanki o średnicy ok. 6 cm. Na każdym kole układamy farsz. Zlepiamy ciasto jak na pierogi, a następnie łączymy ze sobą przeciwległe końce lekko je dociskając. 



Brzegi ciasta przed sklejeniem nie powinny być pokryte kawałkami farszu, bo w tych miejscach uszka mogą się rozklejać podczas gotowania.
Gotowe uszka układamy na blacie posypanym cienką warstwą mąki.

Uszka z kapustą i grzybami gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez pięć minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy zaraz po ugotowaniu.

Nadmiar uszek można zamrozić. Układamy je oddzielnie w zamrażalce. Kiedy są wystarczająco zmrożone wkładamy je do woreczków lub pojemników i zostawiamy w zamrażalce. Po wyjęciu zamrożone wsypujemy do gotującej się osolonej wody.

Jak zrobić czysty barszcz czerwony ⇒



Komentarze

  1. Moje ulubione danie na wigilię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam barszcz z uszkami. Odkąd pamiętam zawsze był u nas w domu na Wigilię. Ja też zawsze robię sama uszka, ale nie daję do nich kapusty, tylko grzybki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter