Uszka z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego


      Uszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków. Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień.


SKŁADNIKI

ciasto na uszka:
  • 30 dag mąki
  • jajko
  • pół szklanki gorącej wody

farsz:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Suszone grzyby myjemy i namaczamy w wodzie na kilka godzin. Gotujemy do miękkości i po odcedzeniu studzimy.
Gotujemy kapustę w osolonej wodzie, odsączamy.
Kapustę i grzyby drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy do niej grzyby i kapustę. Farsz do uszek mieszamy i podsmażamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Farsz stygnie, a my w tym czasie przygotowujemy ciasto na uszka.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajko (jajko z mąką łączymy nożem). Dolewamy gorącą wodę. Zanim zaczniemy wyrabiać ręcznie wygodnie jest połączyć składniki końcówką noża, w ten sposób unikniemy przylepiania się ciasta do rąk. Zagniatamy ciasto w miarę potrzeby podsypując je mąką. Ciasto nie może być lepkie.
Cienko wałkujemy i wycinamy koła przy pomocy szklanki o średnicy ok. 6 cm. Na każdym kole układamy farsz. Zlepiamy ciasto jak na pierogi, a następnie łączymy ze sobą przeciwległe końce lekko je dociskając. 



Brzegi ciasta przed sklejeniem nie powinny być pokryte kawałkami farszu, bo w tych miejscach uszka mogą się rozklejać podczas gotowania.
Gotowe uszka układamy na blacie posypanym cienką warstwą mąki.

Uszka z kapustą i grzybami gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez pięć minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy zaraz po ugotowaniu.

Nadmiar uszek można zamrozić. Układamy je oddzielnie w zamrażalce. Kiedy są wystarczająco zmrożone wkładamy je do woreczków lub pojemników i zostawiamy w zamrażalce. Po wyjęciu zamrożone wsypujemy do gotującej się osolonej wody.

Jak zrobić czysty barszcz czerwony ⇒



Komentarze

  1. Moje ulubione danie na wigilię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam barszcz z uszkami. Odkąd pamiętam zawsze był u nas w domu na Wigilię. Ja też zawsze robię sama uszka, ale nie daję do nich kapusty, tylko grzybki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter