Barszcz czerwony czysty na zakwasie buraczanym


      Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów.

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Barszcz z zakwasem ma intensywny kolor, kwaśny smak, jest aromatyczny. Pachnie majerankiem, na którym przygotowywany był zakwas z buraków czerwonych.

Barszcz czerwony gotujemy na rosole warzywnym, burakach pokrojonych w plastry i grzybach suszonych. Dodajemy zakwas buraczany. Ilość zakwasu dozujemy według uznania. 

Do barszczu czerwonego dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, cukier i oczywiście sól i pieprz do smaku. Dla uzyskania bardziej intensywnego smaku i koloru, po ugotowaniu odstawiamy barszcz na godzinę lub dwie i nie wyjmujemy w tym czasie buraków z garnka.

W kolejnym poście przepis na uszka z farszem z kapusty kiszonej i grzybów ➥


Komentarze

  1. Uwielbiam barszcz i bardzo często go gotuję i jem z czym się da ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter