Sok z owoców śliwy tarniny


      Zdrowy sok z owoców śliwy tarniny, gotowy jest na trzeci dzień od pierwszego zagotowania owoców. Nie oznacza to jednak, że jego przygotowanie jest pracochłonne.
Wręcz przeciwnie, cała praca przy wytworzeniu soku polega na kilkukrotnym zagotowaniu i odcedzeniu owoców. Jeżeli do słoików wlejemy wrzący sok i od razu zakręcimy słoiki, to taki sok nie będzie wymagał pasteryzowania.

Smak soku ze śliwy tarniny jest tak samo zaskakujący jak smak świeżych owoców tarniny. Sok jednak w przeciwieństwie do bardzo cierpkich świeżych śliwek tarniny jest smaczny i bardzo aromatyczny. Nie ma nic wspólnego ze smakiem tych maleńkich owoców zrywanych prosto z drzewa.
O właściwościach zdrowotnych śliwy tarniny możecie przeczytać tutaj ⇒

SKŁADNIKI
  • 1 kg śliwy tarniny
  • wrząca woda
  • 1 szklanka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

1. Owoce śliwy tarniny myjemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy wrzątkiem (w takiej ilości, aby wszystkie owoce znalazły się pod wodą). Zostawiamy w garnku pod przykryciem na 10-12 godzin.

2. Odcedzamy owoce i zagotowujemy odlany płyn. Wrzącym płynem zalewamy owoce. Zostawiamy na kolejne 10-12 godzin.

3. Czynności z poprzedniego punktu powtarzamy jeszcze 2 razy.

4. Sok zlany za ostatnim razem zagotowujemy i wrzący wlewamy do małych wyparzonych butelek.



Komentarze

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter