Tort kakaowy z borówkami, winogronami i kremem śmietankowo - malinowym


      Tort z malinowym kremem na bazie śmietany z dodatkiem mascarpone. Lekki i pachnący kończącym się latem, dojrzałymi owocami i kwitnącymi gałązkami lawendy.
Mój tort urodzinowy był właśnie taki jak lubię - smaczny, zdecydowanie mało słodki i naturalny.

SKŁADNIKI 
(na okrągłą formę o średnicy 17 cm)

biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 8 dag mąki pszennej
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 dag kakao
poncz:
  • 2/3 szklanki herbaty
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • kieliszek spirytusu
frużelina malinowa:
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
  • łyżka soku z cytryny 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • 4 - 5 łyżek cukru
bita śmietana z mascarpone:
  • 600 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 250 g schłodzonego sera mascarpone
dekoracja tortu:
  • 200 g drobnych winogron
  • 200 g borówek amerykańskich
  • lawenda
  • liście i kwiaty mięty

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. 
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka na sztywno uważając, aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dokładamy po jednym żółtku jak najdłużej miksując. Mąką przesiewamy i dosypujemy po jednej łyżce delikatnie mieszając łopatką.
    Natłuszczamy tylko dno formy. Wypełniamy formę ciastem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 35 minut. 
    Biszkopt zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ostygnie obkrawamy boki ostrym nożem i wyjmujemy z formy.

    Przygotowujemy poncz łącząc w szklance składniki.

    Przygotowujemy frużelinę malinową. Maliny wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy. Przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do przetartych malin. Zanim zaczniemy ubijać śmietanę, frużelina musi całkowicie wystygnąć. Niewielką część frużeliny zostawiamy do polania tortu.
    Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy ser mascarpone, a następnie ostudzoną frużelinę i miksujemy krem na najniższych obrotach. Możemy go dosłodzić przesianym cukrem pudrem. Krem wkładamy do lodówki na około pół godziny.

    Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Każdy nasączamy ponczem. Tort przekładamy kremem malinowym. Kremem pokrywamy boki i górę tortu. Górę tortu dodatkowo polewamy frużeliną. Dekorujemy winogronami, borówkami, miętą i lawendą. 
    Tort umieszczamy w lodówce, a wyjmujemy z niej na około pół godziny przed podaniem.





    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Popularne posty

     Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter