Pomidory w śmietanie


      Lato, to czas kiedy mamy możliwość zjedzenia smacznych pomidorów, które dojrzewały na krzakach w pełnym słońcu.
W sezonie warto jeść jak najwięcej pomidorów ze sprawdzonego źródła, bo tylko takie mają wyjątkowy smak, a pachną latem i słońcem. Ich aromat warto zachować w słoikach w sałatkach, przecierach pomidorowych czy keczupach, by cieszyć się nim przez cały rok. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe w przeciwieństwie do sztucznie dojrzałych pomidorów z marketów - twardych, pozbawionych smaku i zapachu.

Pomidory z cebulą zalane śmietaną najchętniej jem na śniadanie, chociaż równie dobrze smakują podane do obiadu na drugie danie, jako pełna witamin zdrowa sałatka.

SKŁADNIKI
  • 2 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku 
  • liście bazylii
  • 5 - 6 łyżek gęstej śmietany 
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Obraną cebulę szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i rwiemy drobno liście bazyli. Wszystkie składniki łaczymy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Komentarze

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter