Chłodnik z ogórków


     W chłodniku z ogórków z pewnością rozsmakują się wszyscy, którzy lubią mizerię (nawet jeśli stronią od innych chłodników), bo smakiem bardzo ją przypomina. Oprócz świeżych ogórków są w tej chłodzącej zupie również ogórki kiszone.
Smak zaostrza czosnek i rzodkiewka, a podkreśla go szczypiorek i koperek, który zawsze stanowi doskonałe połączenie z ogórkami. Zimny chłodnik, to zupa bardzo lekka, dająca orzeźwienie w upalny dzień i prosta do przygotowania.

SKŁADNIKI
(na 4 - 5 porcji)
  • 800 g zsiadłego mleka
  • 3 ogórki szklarniowe 
  • 3 ogórki kiszone
  • pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka koperku
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      Ogórki świeże obieramy i razem z kiszonymi trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę.


Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wszystko dodajemy do zsiadłego mleka. Mieszamy i doprawiamy przyprawami. Wstawiamy do lodówki.



Smacznego!

Komentarze

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter