Jak zrobić domowy zakwas na żurek


      Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste. Wystarczy odpowiednia mąka wymieszana z wodą i kamienne lub szklane naczynie.
Najlepsza mąka na zakwas, to żytnia razowa czyli typu 2000. Do zakwasu możemy również dodać przyprawy.
Przygotowanie zakwasu trwa 5-7 dni. Czas zależy między innymi od temperatury, również od tego czy zakwas robimy pierwszy, czy kolejny raz. Bo zakwasu nigdy nie powinniśmy wykorzystać na żurek w całości. Zawsze zostawiamy trochę zakwasu w słoiku, w którym był trzymany dosypujemy kilka łyżek mąki, zalewamy taką ilością wody, aby zawiesina była rzadka. Szybko zorientujemy się jaką ilość mąki i wody użyć w zależności od tego ile zakwasu potrzebujemy. Gotowy do użycia zakwas powinien mieć kwaśny zapach. Nie może mieć pleśni, ani jej zapachu - taki zakwas trzeba wylać. Przetrzymany zbyt długo będzie zbyt kwaśny, a nawet gorzki.

Pierwszy zakwas jest słaby. Żurek zrobiony na nim będzie mało kwaśny i raczej bez wyrazu. Kiszenie pierwszego zakwasu możemy przyspieszyć i wzmocnić dodając do niego łyżkę zakwasu chlebowego lub skórkę razowego chleba, co do którego jesteśmy pewni, że był robiony na zakwasie, a nie na drożdżach. Możemy też dodać łyżkę wody z kiszonych ogórków lub z kapusty kiszonej. Wtedy zakwas gotowy będzie już na trzeci dzień.

SKŁADNIKI
  • 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 600 ml przegotowanej letniej wody
  • kilka przekrojonych ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę wsypujemy do kamiennego naczynia lub litrowego słoika, dodajemy przyprawy (ewentualnie wspomnianą wcześniej skórkę chleba razowego, łyżkę zakwasu chlebowego lub sok z kiszonki). Zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni. Naczynie zostawiamy na blacie kuchennym i raz dziennie mieszamy zakwas. Zakwas jest gotowy po kilku dniach kiedy jego zapach jest odpowiedni, a wygląd zmieniony - mąka wyraźnie oddzieliła się od płynu, który stał się ciemniejszy i lekko przejrzysty.

Zakwas mieszamy i zlewamy pozostawiając jego część w słoiku. Do pozostałego w słoiku zakwasu (np. 100 ml) dodajemy mąkę, wodę, przyprawy przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. W ten sposób otrzymamy kolejny zakwas, a później jeszcze następne.
Natomiast ze zlanego gotowego zakwasu możemy od razu przygotować żurek lub zostawić go w niezbyt szczelnie zakręconym słoiku w lodówce. Taki zakwas możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.



Na blogu zmieniłam system komentarzy bloggera na DISQUS. Wcześniejsze komentarze jak na razie nie wróciły na swoje miejsce, choć wszystkie zostały pobrane i są widoczne dla mnie w panelu Disqus.
Komentarz można zostawić anonimowo jako gość (ta opcja jest trochę ukryta) lub po zalogowaniu przez konta Disqus, Facebook, Twitter lub Google+. 

Aby pozostawić komentarz jako gość trzeba wpisać komentarz, kliknąć na ramkę z napisem ,,Nazwa". W dolnym lewym rogu pojawi się okienko, które trzeba zaznaczyć ,,Wolę komentować jako gość", podać swoje imię/nick i e-mail. E-mail nie jest weryfikowany.

Dziękuję za wszystkie komentarze.

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter