Owocowa chmurka


     Owocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową.
Pomiędzy kruchym ciastem, a kremem z bitej śmietany jest warstwa galaretki z zatopionymi owocami. Zrobienie tego ciasta jest dość czasochłonne, bo musimy oddzielnie przygotować cztery warstwy. Warstwa galaretki z owocami, wśród których jest kwaśna czarna porzeczka ciekawie smakuje w połączeniu ze słodką bezą.
Przepis na podstawie "Malinowej chmurki" z mojewypieki.com.

SKŁADNIKI

kruche ciasto
  • 3 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
galaretka z owocami
  • 500 g owoców (np. truskawek, malin, czarnej porzeczki)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 4 szklanki wrzątku
krem
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Kruche ciasto
Wszystkie składniki na kruche ciasto krótko  zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciastem wyklejamy cienko dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 30 minut.

Wkładamy formę z kruchym ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190ºC.

  • Galaretka z owocami
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy galaretka ostygnie zalewamy nią owoce i mieszamy.
Galaretkę z owocami umieszczamy w lodówce, aby lekko stężała, po czym wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.

  • Krem
Składniki na krem powinny być mocno schłodzone. Śmietanę miksujemy na sztywno przez kilka minut. W trakcie miksowania dodajemy ser mascarpone i cukier.
Krem równomiernie rozprowadzamy na galaretce.

  • Beza
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier cały czas miksując. Mąkę ziemniaczaną dodajemy kiedy piana stanie się gęsta, błyszcząca, a cukier będzie słabo wyczuwalny.
Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Odrysowujemy dno formy użytej do pieczenia ciasta i pokrywamy obrysowane miejsce równomiernie ubitą pianą. Masę bezową posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 130-140ºC przez około 1 godzinę.
Kiedy beza ostygnie delikatnie odklejamy ją od papieru i układamy na kremie lekko dociskając. Wierzch ciasta możemy delikatnie polać miodem.
Gotowe ciasto przed podaniem dobrze jest jeszcze raz włożyć na kilka godzin do lodówki.



Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter