Chleb razowy pszenno - żytni na drożdżach ze słonecznikiem i czarnuszką (wyrabiany w automacie)

     Obłędny zapach bzu, którego naręcza znoszę do domu, dzisiaj połączył się z zapachem pieczonego chleba. Smacznego razowego chleba z chrupiącą skórką wypełnionego nasionami słonecznika i czarnuszki podkreślającymi smak tego pieczywa.

SKŁADNIKI
  • 380 ml wody
  • łyżka oleju
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek słonecznika
  • pół łyżki czarnuszki
dodatkowo
  • czarnuszka do posypania chleba

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Lepkie ciasto na pieczywo z mąki żytniej najwygodniej jest wyrobić w automacie ewentualnie pomóc sobie mikserem.
Wszystkie składniki umieszczamy w formie automatu w podanej kolejności i ustawiamy program na wyrabianie ciast drożdżowych. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z automatu kiedy wypełnia prawie całą formę. Pomagając sobie drewnianą łyżką napełniamy ciastem formę keksówkę (12 x 26) wyłożoną papierem do pieczenia. 


Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia do momentu, aż ciasto wyrośnie nieco powyżej formy co trwa w zależności od temperatury od 30 do 45 minut.
Na wyrośniętym cieście pędzelkiem rozprowadzamy letnią wodę i sypiemy nasiona czarnuszki. 

Na dno piekarnika wstawiamy formę z wodą. Chleb razowy pieczemy na drugim poziomie (od dołu)   w nagrzanym początkowo do 220° C piekarniku przez 25 minut. Potem obniżamy temperaturę do 180° C i pieczemy jeszcze 25 minut
Chleb wyjmujemy z formy zaraz po upieczeniu i ustawiamy na ażurowej podstawce.




Komentarze

  1. Automatu do chleba nie posiadam, ale robię podobne przy pomocy robota kuchennego :) Domowe pieczywo jest najlepsze na świcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko, co z czarnuszką.. Dawno nie piekłam chleba, pora to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter