Chleb razowy pszenno - żytni na drożdżach ze słonecznikiem i czarnuszką (wyrabiany w automacie)

     Obłędny zapach bzu, którego naręcza znoszę do domu, dzisiaj połączył się z zapachem pieczonego chleba. Smacznego razowego chleba z chrupiącą skórką wypełnionego nasionami słonecznika i czarnuszki podkreślającymi smak tego pieczywa.

SKŁADNIKI
  • 380 ml wody
  • łyżka oleju
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek słonecznika
  • pół łyżki czarnuszki
dodatkowo
  • czarnuszka do posypania chleba

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Lepkie ciasto na pieczywo z mąki żytniej najwygodniej jest wyrobić w automacie ewentualnie pomóc sobie mikserem.
Wszystkie składniki umieszczamy w formie automatu w podanej kolejności i ustawiamy program na wyrabianie ciast drożdżowych. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z automatu kiedy wypełnia prawie całą formę. Pomagając sobie drewnianą łyżką napełniamy ciastem formę keksówkę (12 x 26) wyłożoną papierem do pieczenia. 


Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia do momentu, aż ciasto wyrośnie nieco powyżej formy co trwa w zależności od temperatury od 30 do 45 minut.
Na wyrośniętym cieście pędzelkiem rozprowadzamy letnią wodę i sypiemy nasiona czarnuszki. 

Na dno piekarnika wstawiamy formę z wodą. Chleb razowy pieczemy na drugim poziomie (od dołu)   w nagrzanym początkowo do 220° C piekarniku przez 25 minut. Potem obniżamy temperaturę do 180° C i pieczemy jeszcze 25 minut
Chleb wyjmujemy z formy zaraz po upieczeniu i ustawiamy na ażurowej podstawce.




Komentarze

  1. Automatu do chleba nie posiadam, ale robię podobne przy pomocy robota kuchennego :) Domowe pieczywo jest najlepsze na świcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko, co z czarnuszką.. Dawno nie piekłam chleba, pora to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter