Bułki razowe ze słonecznikiem


      Bułki pszenne ze słonecznikiem są smaczne, puszyste i zawsze ładnie wyrośnięte. Te bułki najbardziej lubię w wersji matowej, dlatego nie smaruję ich na wierzchu warstwą jajka.
Ziarna wlepione w bułki zaraz po ich uformowaniu bardzo dobrze się trzymają i nie odpadają.

SKŁADNIKI
na 12 bułek o wadze 100 g
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 35 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g słonecznika łuskanego
dodatkowo:
  • 150 g słonecznika łuskanego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto możemy zagnieść ręcznie z przygotowanego rozczynu z drożdży, cukru i niewielkiej ilości letniego mleka. Rozczyn posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie dodajemy do pozostałych składników i długo wyrabiamy.
Zamiast zagniatać ręcznie wygodniej jest umieścić wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności w formie automatu i nastawić program do wyrabiania ciast drożdżowych.

Ciasto po wyrobieniu musi rosnąć do podwojenia swojej objętości co trwa godzinę lub nieco dłużej.

Po wyrośnięciu ciasto lekko zagniatamy. Waży około 1200 g i aby bułki były jednakowej wielkości, odważamy stugramowe porcje.
Do miseczki wsypujemy słonecznik. Kolejno formujemy okrągłe kule i obtaczamy je częściowo w słoneczniku. Poprawiamy kształt bułek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Pieczemy  przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220° C. Aby pieczywo miało bardziej chrupiącą skórkę na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, która będzie parowała podczas pieczenia.

Bułki wyjmujemy z piekarnika zaraz po upieczeniu i układamy na kratce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter