Mazurek kajmakowy - jajko


      Mazurek kajmakowy na delikatnym cienkim cieście w formie jajka - pisanki.
Ciasto z dodatkiem ugotowanych żółtek jest bardzo kruche i łamliwe i takie właśnie na być. Połączone z lepkim kajmakiem jest dość stabilne i raczej nie grozi mu pęknięcie podczas przenoszenia.

Od kiedy pamiętam w moim domu rodzinnym podczas świąt mazurek zawsze obok wielkanocnej babki, sernika, makowca i pełnego bakalii keksa był i nadal jest obowiązkowym ciastem. Taki mazurek to nie tylko tradycyjna potrawa, ale też wielkanocna ozdoba stołu.

Przygotowanie mazurka nie jest trudne. Tego zrobiłam z gotowej masy kajmakowej, więc po upieczeniu bardzo prostego ciasta wystarczyło je jedynie pokryć ciepłym kajmakiem i udekorować.

SKŁADNIKI
wielkość mazurka 15cm×20cm

ciasto 
  • 200 mąki
  • 1/2  kostki masła
  • 1 surowe żółtko
  • 2 przetarte żółtka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

dodatkowo
  • masa kajmakowa (krówkowa)
  • płatki migdałów, tarta gorzka czekolada, wiórki kokosowe, złote perełki, rodzynki, itp.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Po wyjęciu wałkujemy nadając ciastu owalny kształt kilka centymetrów większy od planowanego. Najlepiej jest to robić od razu na papierze do pieczenia, bo przy przenoszeniu ciasto mogłoby zmienić kształt i się zniszczyć.
Nie ma znaczenia, że boki ciasta są poszarpane i nierówne, ponieważ zostaną odcięte. Na cieście ostrym nożem wyznaczamy kształt w formie jajka i odcinamy niepotrzebną część ciasta. Z odciętego ciasta robimy wąski wałeczek i oklejamy nim brzegi. Ciasto jest dość lepkie, więc dobrze się skleja.

Mazurka nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170°C przez 20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na kratce do ostygnięcia.

Masę kajmakową mieszamy w kubeczku umieszczonym we wrzącej wodzie. Po podgrzaniu równomiernie rozprowadzamy ją na cieście.

Mazurek z lepkim kajmakiem zdobimy w dowolny sposób i wkładamy do lodówki.



Komentarze

  1. Osobiście za mazurkami nie przepadam, ale to Twoje jajko jest piękne i z pewnością dobre skoro z kajmakiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter