Jabłecznik warstwowy z bitą śmietaną



      Lubię robić ciasta warstwowe, bo ładnie wyglądają i mogę w nich dowolnie zestawiać warstwy. Jabłka na cieście biszkoptowym zatopione są w galaretce, jednak smak galaretki nie jest odczuwalny. Górną warstwę jabłecznika stanowi bita śmietana posypana gorzką czekoladą. Ciasto jest smaczne i nie jest zbyt słodkie.

    SKŁADNIKI


    biszkopt
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki przesianej mąki

    jabłka w galaretce

    • 1,5 kg jabłek
    • 2 szklanki wody
    • 2 łyżki cukru
    • 3 galaretki (2 cytrynowe, 1 pomarańczowa)
    bita śmietana
    • 800 ml śmietany kremówki 36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 1/3 szklanki wrzątku
    dodatkowo
    • pół tabliczki gorzkiej czekolady

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

          Piekarnik nagrzewamy do temperatury 195° C.

    Wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.
    Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijamy białka, a pod koniec ubijania dodajemy cukier.
    Dokładamy po jednym żółtku jak najdłużej miksując. Stopniowo dosypujemy po jednej łyżce mąki i mieszamy łopatką.
    Ciasto wlewamy do formy z dnem pokrytym papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładamy papierem i nie smarujemy. 
    Ciasto pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku.

    Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, słodzimy i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i do jabłek wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia. 
    Kiedy zimna galaretka z jabłkami zacznie gęstnieć, wykładamy ją na ciasto biszkoptowe i równomiernie rozprowadzamy. Umieszczamy ciasto w lodówce.

    We wrzątku rozpuszczamy żelatynę, zostawiamy do ostudzenia.
    Mikserem na wysokich obrotach ubijamy na sztywno pianę ze śmietany. Pod koniec ubijania dosypujemy przesiany cukier puder.
    Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Bitą śmietanę rozprowadzamy na galaretce.

    Na tarce o grubych oczkach trzemy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta.
    Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.



    Komentarze

    1. Witam. Te 2 szklanki wody starczą do 3 galaretek?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak. Galaretki dosypuje się do wody, jabłek i do soku, który powstanie podczas gotowania jabłek.

        Usuń
      2. Dziękuję za przepis, wyszło super.

        Usuń
    2. Pięknie wygląda to ciasto i przypuszczam, że jest bardzo dobre. Ja jednak nie dodawałabym żelatyny do śmietany bo nie lubię takiej piankowej konsystencji bitej smietany, ale to kwestia gustu:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Cudnie wygląda, a smakuje n pewno jeszcze lepiej ;-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Jakiej wielkosci powinna byc blaszka?

      OdpowiedzUsuń
    5. Placek super! ;) tylko do biszkoptu dodałam proszek do pieczenia.. Bez niego, biszkopt tez by wyszedł?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oczywiście, następnym razem proszę spróbować bez proszku do pieczenia - biszkopt będzie o wiele bardziej puszysty.

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
    Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
    Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

    Popularne posty

     Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter