11 stycznia 2017

Jabłecznik warstwowy z bitą śmietaną



      Lubię robić ciasta warstwowe, bo ładnie wyglądają i mogę w nich dowolnie zestawiać warstwy. Jabłka na cieście biszkoptowym zatopione są w galaretce, jednak smak galaretki nie jest odczuwalny. Górną warstwę jabłecznika stanowi bita śmietana posypana gorzką czekoladą. Ciasto jest smaczne i nie jest zbyt słodkie.

    SKŁADNIKI

    biszkopt
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki przesianej mąki

    jabłka w galaretce

    • 1,5 kg jabłek
    • 2 szklanki wody
    • 2 łyżki cukru
    • 3 galaretki (2 cytrynowe, 1 pomarańczowa)
    bita śmietana
    • 800 ml śmietany kremówki 36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 1/3 szklanki wrzątku
    dodatkowo
    • pół tabliczki gorzkiej czekolady

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

          Piekarnik nagrzewamy do temperatury 195° C.

    Wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.
    Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijamy białka, a pod koniec ubijania dodajemy cukier.
    Dokładamy po jednym żółtku jak najdłużej miksując. Stopniowo dosypujemy po jednej łyżce mąki i mieszamy łopatką.
    Ciasto wlewamy do formy z dnem pokrytym papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładamy papierem i nie smarujemy. 
    Ciasto pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku.

    Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, słodzimy i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i do jabłek wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia. 
    Kiedy zimna galaretka z jabłkami zacznie gęstnieć, wykładamy ją na ciasto biszkoptowe i równomiernie rozprowadzamy. Umieszczamy ciasto w lodówce.

    We wrzątku rozpuszczamy żelatynę, zostawiamy do ostudzenia.
    Mikserem na wysokich obrotach ubijamy na sztywno pianę ze śmietany. Pod koniec ubijania dosypujemy przesiany cukier puder.
    Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Bitą śmietanę rozprowadzamy na galaretce.

    Na tarce o grubych oczkach trzemy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta.
    Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.


    UDOSTĘPNIJ:


    10 komentarzy:

    1. Witam. Te 2 szklanki wody starczą do 3 galaretek?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak. Galaretki dosypuje się do wody, jabłek i do soku, który powstanie podczas gotowania jabłek.

        Usuń
      2. Dziękuję za przepis, wyszło super.

        Usuń
    2. Pięknie wygląda to ciasto i przypuszczam, że jest bardzo dobre. Ja jednak nie dodawałabym żelatyny do śmietany bo nie lubię takiej piankowej konsystencji bitej smietany, ale to kwestia gustu:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Cudnie wygląda, a smakuje n pewno jeszcze lepiej ;-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Jakiej wielkosci powinna byc blaszka?

      OdpowiedzUsuń
    5. Placek super! ;) tylko do biszkoptu dodałam proszek do pieczenia.. Bez niego, biszkopt tez by wyszedł?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oczywiście, następnym razem proszę spróbować bez proszku do pieczenia - biszkopt będzie o wiele bardziej puszysty.

        Usuń