Pierogi z falbanką z farszem z kapusty i grzybów

                              

       Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami to danie, którego u mnie nie może zabraknąć na Wigilii.
Pierogi zawsze polewam olejem z przesmażoną cebulą. Sklejam je w ten sposób, aby wokół powstała ozdobna falbanka. Z tego samego ciasta i farszu można jednocześnie z pierogami lepić wigilijne uszka do barszczu czerwonego gotowanego na zakwasie buraczanym.

Jeżeli nie dodamy jajka do ciasta, to pierogi będą bardziej miękkie.

SKŁADNIKI

ciasto:
  • 50 dag mąki
  • jajko
  • szklanka gorącej wody

farsz:

dodatkowo:
  • cebula
  • sól
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Gotujemy do miękkości, wyjmujemy z wody i drobno kroimy.
Kiszoną kapustę gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i kroimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy do niej drobno pokrojone grzyby i kapustę. Farsz do uszek mieszamy i podsmażamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Kiedy farsz ostygnie dodajemy jajko i mieszamy.

Zagniatamy ciasto na pierogi w miarę potrzeby podsypując je mąką. Cienko wałkujemy i wycinamy koła.
Na każdym kole układamy farsz. Lepimy pierogi sklejając ich brzegi i formujemy falbankę wywijając sklejony brzeg ciasta do góry.

Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy.

Cebulę smażymy na oleju do zeszklenia i polewamy ugotowane pierogi.

Pierogi można mrozić. Zamrażamy oddzielnie, a kiedy zamarzną przekładamy do foliowych woreczków lub pojemników. Przed gotowaniem nie rozmrażamy.



Komentarze

  1. pięknie ci ta falbanka wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy pierogi! <3 najlepsze na wigilijny stół!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter