Pierogi z falbanką z farszem z kapusty i grzybów

                              

       Pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami to danie, którego u mnie nie może zabraknąć na Wigilii.
Pierogi zawsze polewam olejem z przesmażoną cebulą. Sklejam je w ten sposób, aby wokół powstała ozdobna falbanka. Z tego samego ciasta i farszu można jednocześnie z pierogami lepić wigilijne uszka do barszczu czerwonego gotowanego na zakwasie buraczanym.

Jeżeli nie dodamy jajka do ciasta, to pierogi będą bardziej miękkie.

SKŁADNIKI

ciasto:
  • 50 dag mąki
  • jajko
  • szklanka gorącej wody

farsz:

dodatkowo:
  • cebula
  • sól
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Gotujemy do miękkości, wyjmujemy z wody i drobno kroimy.
Kiszoną kapustę gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i kroimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy do niej drobno pokrojone grzyby i kapustę. Farsz do uszek mieszamy i podsmażamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Kiedy farsz ostygnie dodajemy jajko i mieszamy.

Zagniatamy ciasto na pierogi w miarę potrzeby podsypując je mąką. Cienko wałkujemy i wycinamy koła.
Na każdym kole układamy farsz. Lepimy pierogi sklejając ich brzegi i formujemy falbankę wywijając sklejony brzeg ciasta do góry.

Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy.

Cebulę smażymy na oleju do zeszklenia i polewamy ugotowane pierogi.

Pierogi można mrozić. Zamrażamy oddzielnie, a kiedy zamarzną przekładamy do foliowych woreczków lub pojemników. Przed gotowaniem nie rozmrażamy.






Komentarze

Kasia Sarna pisze…
pięknie ci ta falbanka wyszła :)
uwielbiamy pierogi! <3 najlepsze na wigilijny stół!

Popularne posty