Zimowa kawa z bałwankiem


     Kawa zalana spienionym mlekiem z zimowym akcentem puszystego bałwanka jest lekko aromatyczna. Pachnie i smakuje korzennymi przyprawami, bo dodałam do niej imbir, kardamon i cynamon.

Gorący napój z bałwankiem spodoba się głównie dzieciom, a ponieważ została przygotowana z bezkofeinowej kawy zbożowej Inki, to i one mogą ją pić. Napój z kawy uzyskanej ze zbóż jest zdrowy, smaczny, a dzięki przyprawom lekko rozgrzewający.

Bałwanki na kawach są zrobione z lekkiej i delikatnej pianki ze spienionego mleka.

SKŁADNIKI
(na dwie filiżanki o pojemności 150 ml)

latte:
  • 2-3 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 180 ml gorącej przegotowanej wody
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta imbiru, kardamonu, cynamonu
dodatkowo:
  • kilka goździków
  • pisaki spożywcze lub płynna czekolada
  • perełki cukrowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      Kawę łączymy z imbirem i kardamonem. Zalewamy wrzątkiem, słodzimy i mieszamy.
Ogrzewamy mleko do temperatury nie wyższej niż 60°C, a następnie je spieniamy.

Napełniamy kawą dwie filiżanki. Do kawy wlewamy spienione mleko wypełniając filiżanki prawie do ich krawędzi. Lekko posypujemy cynamonem.

Ze spienionego mleka łyżeczką układamy wzór w formie bałwanków. Do zrobienia elementów bałwanka wykorzystujemy goździki, perełki, pisaki lub czekoladę.







Łączy przyjemne z naturalnym

Komentarze

  1. Ale cudo! :-) Świetnie to zrobiłaś! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest świetna, chcę taką ja i moja córka, ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter