Chleb pszenny na drożdżach wyrabiany w automacie


     Chleb pszenny z sezamem i siemieniem lnianym długo zachowuje świeżość. Jest smaczny, miękki i ma chrupiącą, dobrze wypieczoną skórkę.
Wyrabiany był w automacie, ale może też być wyrobiony ręcznie lub mikserem, po uprzednim wyrośnięciu drożdży roztartych z cukrem.
Chleb pszenny na drożdżach ładnie rośnie i nie zapada się.

Jeżeli chcemy sprawdzić, czy chleb po upływie przewidzianego czasu na upieczenie jest wystarczająco wypieczony, to wystarczy wyjąć go z piekarnika i popukać w spód bochenka. Stukając w dobrze wypieczony chleb usłyszymy charakterystyczny ''głuchy odgłos".

SKŁADNIKI
  • 50 g oleju
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 500 g mąki pszennej (typ 500 - 650) + kilka łyżek do podsypania
  • 15 g drożdży
  • 3/4 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      Wszystkie składniki (oprócz siemienia i sezamu) umieszczamy w automacie w takiej kolejności, w jakiej są wypisane. Sól, cukier i pokruszone świeże drożdże wsypujemy do oddzielnych zagłębień zrobionych w mące. 
Ustawiamy program na wyrabianie chleba, lub na wyrabianie z pieczeniem, jednak pod warunkiem, że program jest na tyle długi, że chleb zdąży wyrosnąć zanim rozpocznie się pieczenie. Podczas wyrabiania dosypujemy nasiona sezamu i siemienia.
Kiedy ciasto na chleb jest już wyrobione, zostawiamy je w automacie do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość.

Wyjmujemy ciasto z automatu i dokładnie zagniatamy w celu odgazowania podsypując mąką. Ciasto jest lepkie, jednak nie powinno przylepiać się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Po pół godzinie delikatnie i krótko (!) zagniatamy ciasto, formujemy kulę, układamy na blasze na papierze do pieczenia i zostawiamy raz jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 210-215°C. Wyrośnięte ciasto na chleb pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut. Temperaturę obniżamy do 190-195°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut.

Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i kładziemy go na ażurowej podstawce do ostudzenia.  







Komentarze

  1. Ja by schrupała ta skórkę, uwielbiam jak chleb jest dobrze wypieczony ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter