19 listopada 2016

Bułki drożdżowe z rodzynkami i kruszonką


     Bułki drożdżowe z tego przepisu są puszyste, miękkie i aromatyczne. Ciasto na bułki dla wygody wyrabiam w automacie, ale oczywiście równie dobrze można je zagnieść ręcznie.


SKŁADNIKI
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego masła lub margaryny
  • olejek śmietankowy
  • 600 g mąki
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 15 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru

na kruszonkę:
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 8 łyżek mąki
dodatkowo:
  • żółtko do posmarowania bułek
  • 100 g rodzynek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (w automacie)

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Potem odcedzamy.

W automacie umieszczamy składniki na bułki drożdżowe w takiej kolejności, w jakiej są wypisane- najpierw mokre, potem suche. Jako ostatnie dodajemy drożdże, sól i cukier, zagłębiając je w trzech oddzielnych dołkach zrobionych w mące.

Ustawiamy automat na program do wyrabiania ciast drożdżowych. Kiedy ciasto zostanie wyrobione i wyrośnie wypełniając całą formę automatu, wtedy wyjmujemy je z formy i zagniatamy, aby odgazowało. Jednocześnie dodajemy rodzynki.


Wkładamy ciasto drożdżowe do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.


Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy okrągłe lub podłużne bułki. Układamy je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem w cieple do wyrośnięcia na 30 minut.


Z cukru, mąki i masła palcami zagniatamy kruszonkę,
Wyrośnięte bułki drożdżowe smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Bułki drożdżowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut.





UDOSTĘPNIJ:


3 komentarze:

  1. Wyglądają bajecznie! Mam słabość do takich drożdżówek. Muszę sobie zapisać przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie! Moja mam zawsze piekła pyszne drożdżowe ciasto. Ja lubię, ale nie lubię piec. Może jak miałabym taki automat byłoby łatwiej.

    OdpowiedzUsuń