Żelatynowy kwiat 3D w galaretce na serniku


          Cała kopułka na serniku obłożonym kiwi wykonana jest z galaretki - również kwiat, który jest w środku. Do zrobienia bardziej wymyślnych żelatynowych kwiatów trzeba użyć specjalnych narzędzi, ale do wykonania tego prostego kwiatka wystarczy zwykła strzykawka z igłą, którą będziemy wprowadzać w galaretkę „płatki”.
Zanim przygotujemy składniki warto sprawdzić pojemność salaterki. Moja ma 500 ml.


SKŁADNIKI

kopułka
  • 1,5 szklanki wody o smaku cytrynowym 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
kwiat
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • barwniki spożywcze zielony i niebieski 
sernik na zimno
  • kiwi 
  • 15 dag serka waniliowego homogenizowanego 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
  • 60 ml wody 
  • 1 łyżeczka cukru 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Przygotowujemy galaretkę na kopułkę. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę. Wlewamy do przezroczystej salaterki i wstawiamy do lodówki.

Kiedy stężeje szykujemy składniki na kwiat z galaretki. Zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim cukier i żelatynę. Następnie rozlewamy płyn do dwóch szklanek, do jednej więcej, a do drugiej mniej.

Do szklanki, w której mamy więcej płynu dodajemy niebieski barwnik, a do drugiej zielony.

Kwiat 3D zaczynamy robić od środka galaretki.


Nabieramy niebieski płyn do strzykawki i wbijamy igłę głęboko pionowo w środek galaretki, jednocześnie przesuwając igłę lekko w bok aby rozciąć galaretkę i nadać jej kształt płatka. Wstrzykujemy trochę płynu. Obracając salaterkę w koło i stopniowo pochylając coraz bardziej igłę wykonujemy kolejne płatki.

Na liście zostawiamy niewiele wolnego miejsca. Nabieramy do strzykawki zieloną galaretkę i wbijamy igłę prawie poziomo. Jeżeli płatki mają być szersze możemy naciąć galaretkę nożem i wstrzyknąć płyn do środka.



Gotową galaretkę wkładamy do lodówki i przygotowujemy sernik.

Kiwi przecinamy na pół i tniemy na plastry. Obgotowujemy w wodzie przez 2 minuty, a kiedy ostygnie układamy na brzegach salaterki.

Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej żelatynę, cukier i dokładnie mieszamy. Łączymy z serkiem i zalewamy galaretkę w salaterce. Wstawiamy do lodówki.

Jest z tym trochę zabawy, ale po wyjęciu z salaterki... efekt gwarantowany!




Komentarze

  1. po prostu... och! myślałam początkowo, że to w środku po prostu jest prawdziwy kwiat.
    cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! W rzeczywistości też wygląda jak prawdziwy kwiat.

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałam na yt filmiki z podobnymi galaretkowymi wytworami, ale Twój kwiatek jest po prostu niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda imponująco! Myślałam, że w środku jest prawdziwy kwiat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne !!!!Jutro na pewno będę robiła ,ale mam obawy czy i jak mi to wyjdzie :) Jak gruba ma być igła ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję.
    Używałam igły o grubości 0,7 mm i długiej na 40 mm. Węższa się zapychała. Jeśli zdarzy się, że płyn nie będzie chciał lecieć wystarczy przepłukać igłę pod gorącą wodą. Nadmiar wstrzykniętego płynu będzie wypływał na powierzchnię galaretki i trzeba go co jakiś czas zbierać - ja używałam papierowego ręcznika.
    Galaretka, w której ma być kwiat musi być mocno sztywna, dlatego lepiej przygotować ją dzień wcześniej. Z kolejnymi etapami też nie warto się spieszyć.
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super! gratuluję pomysłu i wykonania, wygląda jakby do środka włożono prawdziwy piękny kwiat. Nie wiem, czy sama zdołałabym coś takiego wykonać. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  8. CUDOWNY KWIATEK, WYGLĄDA JAK ŻYWY:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowity efekt - przepięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudo, jeszcze czegos takiego nie widzialam. Przepiekny :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowite.A może udałoby się nakręcić filmik z etapami wykonywania tego cuda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do przepisów dodaję tylko zdjęcia, ale moge nagrać filmik, kiedy będę robiła następną galaretkę.

      Usuń
  12. Witam, dzieło robi wrażenie. Mam pytanie skąd jesteś i czy robisz takie rzeczy na zamówienie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. W momencie gdy zavotuje sie mleko wrzuce zelatune icukier to gdy bede to wprowadAc do galaretki to musi byc chlodne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba poczekać, aż mleko z rozpuszczoną żelatyną i cukrem ostygnie. Tylko nie można czekać zbyt długo, bo roztwór stanie się za gęsty.

      Usuń
  14. Takich cudów na talerzu jeszcze nie widziałem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Już wiem co zrobię na rocznicę ślubu :D Cudo

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można zrobić jakąś wersje bez mleka np ze zwykłej kolorowej galaretki? Jestem uczulona na mleko i szukam jakiegoś zamiennika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użycie kolorowej nawet ciemnej galaretki nie da dobrego efektu. Płatki będą niewyraźne i rozmyte. Zamiast mleka krowieg proponuję dodać mleko roślinne, np. sojowe, kokosowe, migdałowe. Takie mleka dobrze łączą się z galaretkami.

      Usuń
  17. Na jaką ilość podane są proporcje? Jaka była średnica i wysokość miseczki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter