Żelatynowy kwiat 3D w galaretce na serniku


          Cała kopułka na serniku obłożonym kiwi wykonana jest z galaretki - również kwiat, który jest w środku. Do zrobienia bardziej wymyślnych żelatynowych kwiatów trzeba użyć specjalnych narzędzi, ale do wykonania tego prostego kwiatka wystarczy zwykła strzykawka z igłą, którą będziemy wprowadzać w galaretkę „płatki”.
Zanim przygotujemy składniki warto sprawdzić pojemność salaterki. Moja ma 500 ml.


SKŁADNIKI

kopułka
  • 1,5 szklanki wody o smaku cytrynowym 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
kwiat
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • barwniki spożywcze zielony i niebieski 
sernik na zimno
  • kiwi 
  • 15 dag serka waniliowego homogenizowanego 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
  • 60 ml wody 
  • 1 łyżeczka cukru 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Przygotowujemy galaretkę na kopułkę. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę. Wlewamy do przezroczystej salaterki i wstawiamy do lodówki.

Kiedy stężeje szykujemy składniki na kwiat z galaretki. Zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim cukier i żelatynę. Następnie rozlewamy płyn do dwóch szklanek, do jednej więcej, a do drugiej mniej.

Do szklanki, w której mamy więcej płynu dodajemy niebieski barwnik, a do drugiej zielony.

Kwiat 3D zaczynamy robić od środka galaretki.


Nabieramy niebieski płyn do strzykawki i wbijamy igłę głęboko pionowo w środek galaretki, jednocześnie przesuwając igłę lekko w bok aby rozciąć galaretkę i nadać jej kształt płatka. Wstrzykujemy trochę płynu. Obracając salaterkę w koło i stopniowo pochylając coraz bardziej igłę wykonujemy kolejne płatki.

Na liście zostawiamy niewiele wolnego miejsca. Nabieramy do strzykawki zieloną galaretkę i wbijamy igłę prawie poziomo. Jeżeli płatki mają być szersze możemy naciąć galaretkę nożem i wstrzyknąć płyn do środka.



Gotową galaretkę wkładamy do lodówki i przygotowujemy sernik.

Kiwi przecinamy na pół i tniemy na plastry. Obgotowujemy w wodzie przez 2 minuty, a kiedy ostygnie układamy na brzegach salaterki.

Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej żelatynę, cukier i dokładnie mieszamy. Łączymy z serkiem i zalewamy galaretkę w salaterce. Wstawiamy do lodówki.

Jest z tym trochę zabawy, ale po wyjęciu z salaterki... efekt gwarantowany!




Udostępnij:

Komentarze

  1. po prostu... och! myślałam początkowo, że to w środku po prostu jest prawdziwy kwiat.
    cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! W rzeczywistości też wygląda jak prawdziwy kwiat.

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałam na yt filmiki z podobnymi galaretkowymi wytworami, ale Twój kwiatek jest po prostu niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda imponująco! Myślałam, że w środku jest prawdziwy kwiat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne !!!!Jutro na pewno będę robiła ,ale mam obawy czy i jak mi to wyjdzie :) Jak gruba ma być igła ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję.
    Używałam igły o grubości 0,7 mm i długiej na 40 mm. Węższa się zapychała. Jeśli zdarzy się, że płyn nie będzie chciał lecieć wystarczy przepłukać igłę pod gorącą wodą. Nadmiar wstrzykniętego płynu będzie wypływał na powierzchnię galaretki i trzeba go co jakiś czas zbierać - ja używałam papierowego ręcznika.
    Galaretka, w której ma być kwiat musi być mocno sztywna, dlatego lepiej przygotować ją dzień wcześniej. Z kolejnymi etapami też nie warto się spieszyć.
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super! gratuluję pomysłu i wykonania, wygląda jakby do środka włożono prawdziwy piękny kwiat. Nie wiem, czy sama zdołałabym coś takiego wykonać. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  8. CUDOWNY KWIATEK, WYGLĄDA JAK ŻYWY:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowity efekt - przepięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudo, jeszcze czegos takiego nie widzialam. Przepiekny :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowite.A może udałoby się nakręcić filmik z etapami wykonywania tego cuda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do przepisów dodaję tylko zdjęcia, ale moge nagrać filmik, kiedy będę robiła następną galaretkę.

      Usuń
  12. Witam, dzieło robi wrażenie. Mam pytanie skąd jesteś i czy robisz takie rzeczy na zamówienie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. W momencie gdy zavotuje sie mleko wrzuce zelatune icukier to gdy bede to wprowadAc do galaretki to musi byc chlodne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba poczekać, aż mleko z rozpuszczoną żelatyną i cukrem ostygnie. Tylko nie można czekać zbyt długo, bo roztwór stanie się za gęsty.

      Usuń
  14. Takich cudów na talerzu jeszcze nie widziałem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty