Babka cytrynowa




     Babka cytrynowa przyjemny delikatny smak i zapach zawdzięcza dużej ilości soku oraz skórce z cytryn. Jest puszysta i długo zachowuje miękkość i świeżość.

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • sok i skórka otarta z dwóch cytryn
  • szczypta soli
  • lukier do polania babki (3/4 szklanki cukru pudru rozmieszane z  niewielką ilością gorącej wody)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

     Jajka ubijamy z cukrem tak długo, aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Na koniec dokładamy skórkę z cytryn, olej, sok z cytryn i sól. Całość dokładnie miksujemy.

Wlewamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy.
Wkładamy babkę do zimnego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę polewamy lukrem.



Przepis na babkę budyniową

Komentarze

Unknown pisze…
czuję jej zapach, uwielbiam ciasta cytrynowe :) wspaniała babka! :)

Popularne posty