Flaki wołowe


      Niektórzy je uwielbiają, ale są też tacy, którzy nie chcą ich nawet spróbować. A spróbować warto, bo flaki wołowe są smaczne, rozgrzewające i sycące. Po odpowiednim przygotowaniu mają przyjemny zapach. Aby były miękkie wymagają dość długiego gotowania, jednak jest to zupa, którą możemy przygotować w dość prosty sposób.


SKŁADNIKI
  • 1 kg flaków wołowych krojonych świeżych lub mrożonych
  • 5 szklanek wywaru przygotowanego na mięsie wołowym
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • starta gałka muszkatołowa
  • liście laurowe 
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka majeranku 
  • imbir
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • sól i pieprz
  • mąka do zagęszczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Flaki myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy wodę i powtórnie zalewamy flaki wodą. Po krótkim powtórnym gotowaniu raz jeszcze odlewamy wodę.

Flaki wołowe zalewamy wywarem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i paprykę. Gotujemy do miękkości. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Flaki możemy zagęścić niedużą ilością mąki wymieszanej z wodą.



Komentarze

Popularne posty