Bigos z suszonymi grzybami, śliwkami i winem


      Mój ulubiony bigos to ten z przepisu mojego Taty, pełen mięsnych kawałków, grzybów i śliwek, w którym smaki przenikają się ze sobą.
      W tym bigosie można całkowicie zrezygnować z dodania białej kapusty. Można też dowolnie zwiększyć jej ilość, zwłaszcza wtedy, kiedy użyjemy zbyt kwaśnej kiszonej kapusty. Bigos kilkakrotnie gotowany smakuje wybornie i wyjątkowo pachnie.

SKŁADNIKI
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kapusty białej
  • 600 g łopatki
  • 400 g karkówki
  • 250 g wołowiny bez kości
  • 250 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 300 g kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej
  • 300 g szynki
  • 150 g polędwicy wędzonej
  • 20 g grzybów suszonych
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 100 g suszonych śliwek (bez pestek)
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 pomidory
  • 6 liści laurowych
  • 8 sztuk pieprzu czarnego
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia wyjmujemy grzyby z wody.

Kapustę kiszoną oraz białą drobno kroimy i umieszczamy w garnku razem z grzybami. Do kapusty dolewamy wodę, w takiej ilości, aby jedynie zakryła kapustę. Mięsa kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Przesmażone mięso i przyprawy dokładamy do kapusty. Gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut.

Po tym czasie dokładamy śliwki, a także przesmażone pokrojone wędliny z pieczarkiami. Wszystko gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania dolewamy wino i przesmażone, a następnie przetarte pomidory.

Na drugi  i trzeci dzień  również gotujemy bigos przez godzinę.

Podczas gotowania mieszamy bigos i w miarę potrzeby dodajemy odpowiednią ilość wody.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter