Krem cytrynowy (lemon curd)


      Gęsty krem intensywnie pachnący cytrynami jest znakomitym dodatkiem do ciast, ciasteczek i tortów. Można używać go do naleśników, placuszków czy gofrów. W tym kremie doskonale równoważą się smaki słodki i kwaśny.
Lemon curd jest prosty do przygotowania i co istotne nie trzeba tego robić w ostatniej chwili, bo krem można przechowywać w lodówce.

SKŁADNIKI
  • 2 cytryny
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • pół szklanki cukru
  • 70 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Na tarce o drobnych oczkach ocieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok.
Jajka i żółtko ubijamy z cukrem na parze. Dokładamy sok, skórkę z cytryn i masło. Cały czas energicznie mieszamy, aby jajka się nie ścięły.
Po kilku minutach cytrynowy krem zgęstnieje. Wtedy odstawiamy garnek.  Krem przecieramy przez sitko, a kiedy ostygnie umieszczamy w lodówce.


Komentarze

Lena pisze…
Ale dawno go nie robiłam! Dzięki za przypomnienie :)
kasia pisze…
Oooooo...
Mój ulubiony!
A ostatnio mamy limonkowy - też pycha!
xxx

Popularne posty