Drożdżówki z czereśniami i kruszonką


Dopóki sezon czereśniowy trwa jedzmy jak najwięcej tych soczystych, a przede wszystkim zdrowych owoców. Doskonale smakują bez żadnych dodatków, ale również w deserach, ciastach i jako dodatek do różnych dań.

Najbardziej smakują mi czereśnie prosto z drzewa - aromatyczne, świeże, tryskające ciemnym sokiem. Ich nadmiar przetwarzam i upycham w słoikach, aby zrobić jak najwięcej zapasów na zimę, choć smakowo, to już nie to samo co w sezonie.

Pora na przepis - drożdżówki pachnące latem pełne smacznych czereśni obsypanych kruszonką. 

SKŁADNIKI

ciasto:
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 400 g czereśni
  • 2 łyżki cukru
na kruszonkę:
  • ok. 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek mąki
dodatkowo:
  • 1 jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

1. Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Wyrośnięty rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę (do podwojenia objętości).

3. Krótko zagniatamy ciasto i dzielimy na dziewięć części. Z każdej części formujemy okrągłą bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

4. Za pomocą dna szklanki w każdej bułce robimy zagłębienie. Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułki i w zagłębieniach umieszczamy wydrylowane czereśnie wymieszane z cukrem.

5. Robimy kruszonkę z miękkiego masła, mąki i cukru. Posypujemy nią bułki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180°C przez 20 minut.



Komentarze

Popularne posty