Ciasto kokosowe z lawendą


To ciasto dedykowane jest dla tych, którzy lubią kokosanki. Jego spód zrobiony jest z masy, z której zwykle formuję kokosowe ciastka.
Również krem jest pełen wiórków kokosowych, a wierzchnia warstwa, to nic innego jak lekko usztywnione mleko kokosowe.
Warto przygotować to ciasto, bo jest smaczne, cudownie pachnące kokosem i lawendą, a schłodzone doskonale nadaje się na orzeźwiający mocno kokosowy deser. Deser, który nie tylko warto zjeść wspólnie z bliskimi w upalny dzień lata, ale też warto wspólnie z nimi go naszykować.


SKŁADNIKI

spód kokosowy:
  • 60 g margaryny Palma firmy Bielmar
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mleka 
  • 1 łyżka wody
  • 160 g wiórków kokosowych 
  • 2 białka
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • sól
krem z galaretką:
  • 200 ml śmietany 36%
  • galaretka amarantowa
  • 3/4 szklanki wrzątku 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • niebieski barwnik spożywczy
góra:
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • pół łyżki cukru
dodatkowo:
  • kilka plastrów limonki
  • lawenda
  • margaryna Palma firmy Bielmar do natłuszczenia formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

W rondelku podgrzewamy margarynę. Dodajemy cukier, mleko i wodę. Podgrzewamy do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Dosypujemy wiórki kokosowe i nadal krótko podgrzewamy cały czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
Ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dosypujemy mąkę ziemniaczaną.
Wcześniej przygotowaną masę rozgniatamy widelcem i dokładamy do białka. Mieszamy łyżką.
Ciastem wypełniamy natłuszczoną formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu wyjmujemy z formy.

We wrzątku rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę i do śmietany dolewamy 1/3 rozpuszczonej galaretki i trochę barwnika. Mieszamy ręcznie. Gęstniejący krem wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki.
Krem pokrywamy równomiernie cienką warstwą gęstniejącej fioletowej galaretki.

Rozpuszczamy  żelatynę we wrzątku. Mleko kokosowe lekko podgrzewamy do momentu, aż stanie się jednolite. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę.
Krótko schładzamy. Gęstniejące mleko blendujemy w celu napowietrzenia i nadania gładkości. Nakładamy na warstwę galaretki. Na cieście układamy lawendę i ćwiartki plastrów limonki. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.





Przepis zgłaszam do konkursu:

Palma - zróbmy coś dobrego

Komentarze

Popularne posty