Wielkanocne jajka z mascarpone, curry i chrzanem


      Święta Wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. Jajko jest jednym z symboli nadchodzących świąt.
   
      Tradycyjnie na polskim stole musi być obecny chrzan, który znakomicie smakuje w połączeniu z jajkami na twardo, ale również z mięsami czy wędlinami. O chrzanie niestety najczęściej zapominamy na co dzień, a szkoda bo oprócz tego, że jest smaczną przyprawą ma również wiele właściwości zdrowotnych.
W Wielkanoc ciężko odmówić sobie ciężkostrawnych, ale jakże smacznych tradycyjnych słodkich ciast i dań gorących, w które obfituje świąteczny stół. Dlatego do posiłków powinniśmy dodawać dużo ziół i chrzanu, który ułatwia trawienie i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Warto też sięgnąć po kapsułkę Espumisanu Max, który zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, abyśmy mogli czuć się lekko i w pełni cieszyć się magią świąt.

Przepis na jajka z chrzanem:


SKŁADNIKI
  • 2 jajka
  • 4 - 5 łyżek sera mascarpone
  • 3 łyżeczki chrzanu z żurawiną
  • pół łyżeczki curry
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone jajka obieramy i przecinamy w poprzek na dwie części. Wyjmujemy żółtka.

Trzy łyżki sera mascarpone mieszamy z różowym chrzanem i wypełniamy nim białka.

Żółtka rozcieramy widelcem. Dodajemy do nich curry i 1-2 łyżki sera mascarpone. Mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe jajka, które obtaczamy w rozgniecionych ziarnach kolorowego pieprzu. Żółte jajeczka układamy na białkach z chrzanem. Całość dekorujemy gałązkami koperku.





Espumisan Max to wyrób medyczny CE

Przy świątecznym stole

Komentarze

Popularne posty