Babka dwukolorowa na oleju


     Dwukolorowa babka z dodatkiem kakao i rodzynek - miękka i puszysta. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a połączenie składników na ciasto zajmuje mało czasu. Upieczoną i ostudzoną babkę możemy posypać przesianym cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą z białej albo z ciemnej czekolady.

SKŁADNIKI
(na formę o pojemności 2 litrów)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (przez około 10 minut). Cały czas miksując dolewamy po jednej łyżce oleju . 
Dosypujemy przesiane przez sitko mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatką lub krótko mikserem ustawionym na wolne obroty. Pod koniec mieszania dodajemy rodzynki.
Połową dość gęstego ciasta napełniamy formę (natłuszczoną i posypaną bułką tartą). Pozostałą część ciasta łączymy z kakao. Kakaowe ciasto wykładamy na jasne. Możemy lekko wymieszać kolory, choć nie jest to konieczne.

Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez  około 45 minut w temperaturze 160-170°C.



Komentarze

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter