Rustykalny tort kakaowy z kremem cappuccino i owocami


      Tort w stylu rustykalnym na czterech grubych kakaowych blatach biszkoptowych przełożonych lekkim kremem z bitej śmietany o smaku czekoladowego cappuccino. Nasączony alkoholem, pełen owoców, zapachów i ciepłych kolorów. Ten prosty tort w stylu "naked cake", bez żadnych zdobień jest mało słodki, smaczny i naturalny.

Bitą śmietanę do przełożenia warstw lekko wzmocniłam żelatyną, bo tort w stosunku do swojej powierzchni jest dość wysoki i ciężki. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest wtedy odpowiednio wilgotny i nasiąknięty smakiem owoców.


SKŁADNIKI 

kakaowy biszkopt

Składniki na biszkopt na jedną formę o średnicy 17 cm. Ilość składników trzeba podwoić.
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 8 dag mąki pszennej
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 dag kakao
poncz:
  • 3/4 szklanki słabej herbaty
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka kropli olejku rumowego
  • kieliszek spirytusu
bita śmietana cappuccino
  • 800 ml zimnej śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cappuccino (w proszku)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 50 ml wrzątku
dodatkowo:

owoce: ok. 300 g truskawek, 100 g borówek, zielone winogrona, nektarynka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C.

2. Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dokładamy po jednym żółtku jak najdłużej miksując.
Dosypujemy po łyżce mąk przesianych i wymieszanych  z kakao delikatnie mieszając łopatką.

Wlewamy ciasto do formy z dnem wysmarowanym tłuszczem (boków nie smarujemy). Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C przez 35-40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, pieczemy drugi w identyczny sposób.

Biszkopty rozcinamy na połowy, aby uzyskać 4 blaty.

3. Przygotowujemy poncz mieszając wszystkie składniki.

4. Wsypujemy żelatynę do wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Mikserem ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cappuccino. Dolewamy ostudzoną żelatynę i mieszamy całość łopatką. Krótko schładzamy.

5. Biszkoptowe blaty kolejno nasączamy ponczem, przekładamy kremem i pokrojonymi owocami.

6. Na górę tortu nakładamy warstwę kremu z bitej śmietany, dekorujemy owocami. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.




Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter