Rustykalny tort kakaowy z kremem cappuccino i owocami


      Tort w stylu rustykalnym na czterech grubych kakaowych blatach biszkoptowych przełożonych lekkim kremem z bitej śmietany o smaku czekoladowego cappuccino. Nasączony alkoholem, pełen owoców, zapachów i ciepłych kolorów. Ten prosty tort w stylu "naked cake", bez żadnych zdobień jest mało słodki, smaczny i naturalny.

Bitą śmietanę do przełożenia warstw lekko wzmocniłam żelatyną, bo tort w stosunku do swojej powierzchni jest dość wysoki i ciężki. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest wtedy odpowiednio wilgotny i nasiąknięty smakiem owoców.


SKŁADNIKI 

kakaowy biszkopt

Składniki na biszkopt na jedną formę o średnicy 17 cm. Ilość składników trzeba podwoić.
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 8 dag mąki pszennej
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 dag kakao
poncz:
  • 3/4 szklanki słabej herbaty
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka kropli olejku rumowego
  • kieliszek spirytusu
bita śmietana cappuccino
  • 800 ml zimnej śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cappuccino (w proszku)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 50 ml wrzątku
dodatkowo:

owoce: ok. 300 g truskawek, 100 g borówek, zielone winogrona, nektarynka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C.

2. Mikserem ustawionym na najwyższe obroty ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dokładamy po jednym żółtku jak najdłużej miksując.
Dosypujemy po łyżce mąk przesianych i wymieszanych  z kakao delikatnie mieszając łopatką.

Wlewamy ciasto do formy z dnem wysmarowanym tłuszczem (boków nie smarujemy). Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C przez 35-40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, pieczemy drugi w identyczny sposób.

Biszkopty rozcinamy na połowy, aby uzyskać 4 blaty.

3. Przygotowujemy poncz mieszając wszystkie składniki.

4. Wsypujemy żelatynę do wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Mikserem ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cappuccino. Dolewamy ostudzoną żelatynę i mieszamy całość łopatką. Krótko schładzamy.

5. Biszkoptowe blaty kolejno nasączamy ponczem, przekładamy kremem i pokrojonymi owocami.

6. Na górę tortu nakładamy warstwę kremu z bitej śmietany, dekorujemy owocami. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.




Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter