Świderki z makiem z ciasta francuskiego


      Świderki z makiem to pomysł na ekspresową słodką przekąskę.
Jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie i masę makową rozmrożoną lub z puszki, to na ich przygotowanie i upieczenie potrzebujemy nie więcej niż 30 minut.

SKŁADNIKI
  • płat ciasta francuskiego
  • 300 g masy makowej
  • żółtko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku. Na jednym kawałku ciasta równomiernie rozprowadzamy masę makową i przykrywam ją drugim kawałkiem.

Ciasto tniemy na paski szerokości 2-3 cm. Każdy pasek jednym końcem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i kilka razy zakręcamy. Smarujemy żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Studzimy na kratce. Po wystudzeniu możemy polać lukrem zrobionym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.



Komentarze

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter