Baranki - tort śmietankowy z wiórkami kokosowymi


      Tort urodzinowy w formie dwóch baranków ozdabiał nasz stół wielkanocny. Święta zbiegły się z podwójną uroczystością urodzinową. Baranki jak najbardziej pasowały i do Wielkanocy i do znaku zodiaku solenizantek.
Przygotowanie tortu zajmuje trochę czasu. Ciasto biszkoptowe najlepiej upiec dzień przed przekładaniem kremem, lub rano jeżeli bitą śmietaną mamy przekładać tort wieczorem.

Na ciasto, poncz i krem z bitej śmietany potrzebne są takie składniki, jak w przepisie na tort z wìórkami i w takich samych ilościach. Dodatkowo plastyczna masa cukrowa do wykonania kwiatków, głów, nóg i ogonków baranków oraz krem maślany do przyklejenia elementów z masy plastycznej. Taką masę i krem maślany można zrobić według przepisu na tort ze storczykami (wystarczy połowa proporcji). Krem maślany jest tutaj niezbędny, ponieważ lukrowe części przyklejone bezpośrednio na krem z bitej śmietany rozpuściłyby się.

Ciastem biszkoptowym wypełniamy do jednakowej wysokości dwie formy o średnicy 17cm i 10 cm. Odcinamy fragment większego ciasta tak, aby można było częściowo wsunąć w nie mniejszy biszkopt. Kroimy ciasto na blaty i odpowiednio docinamy. Kremem z bitej śmietany przekładamy blaty. Do kremu możemy dodać owoce. Łączymy dwa ciasta i pokrywamy równomiernie cały tort, na koniec robiąc na nim nierówności (np. pędzelkiem). Posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Elementy baranków przyklejamy kremem maślanym, po uprzednim usunięciu wiórków z miejsc, w których mają być naklejone. Tym kremem robimy również zieloną trawę wokół tortu.





Komentarze

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter