Piernik z powidłami śliwkowymi i suszonymi śliwkami

      Piernik wypełniony suszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie długo zachowuje świeżość. Ciasto na ten piernik można zrobić w miarę szybko i jeść zaraz po przygotowaniu, bo nie wymaga leżakowania.
Przepis zaczerpnięty z przepisów Biedronki.

SKŁADNIKI

na ciasto:

suche składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 g mąki z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 40 g przyprawy do pierników

pozostałe:

  • 200 g cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 100 g suszonych śliwek
  • ok. 300 g powideł śliwkowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.

Miksujemy masło z miodem i cukrem. Kolejno dodajemy jajka i śmietanę cały czas mieszając. Dosypujemy wymieszane wcześniej suche składniki. Dokładnie miksujemy.

Dokładamy śliwki i mieszamy łopatką.
Natłuszczamy okrągłą tortownicę i napełniamy ją ciastem. Piernik ze śliwkami pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C.

Kiedy ostygnie kroimy poziomo i przekładamy powidłami śliwkowymi.

Dekorujemy polewą czekoladową i płatkami migdałów lub posypką.

Komentarze

Popularne posty