Piernik z powidłami śliwkowymi i suszonymi śliwkami

      Piernik wypełniony suszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie długo zachowuje świeżość. Ciasto na ten piernik można zrobić w miarę szybko i jeść zaraz po przygotowaniu, bo nie wymaga leżakowania.
Przepis zaczerpnięty z przepisów Biedronki.

SKŁADNIKI

na ciasto:

suche składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 g mąki z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 40 g przyprawy do pierników

pozostałe:

  • 200 g cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 100 g suszonych śliwek
  • ok. 300 g powideł śliwkowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.

Miksujemy masło z miodem i cukrem. Kolejno dodajemy jajka i śmietanę cały czas mieszając. Dosypujemy wymieszane wcześniej suche składniki. Dokładnie miksujemy.

Dokładamy śliwki i mieszamy łopatką.
Natłuszczamy okrągłą tortownicę i napełniamy ją ciastem. Piernik ze śliwkami pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C.

Kiedy ostygnie kroimy poziomo i przekładamy powidłami śliwkowymi.

Dekorujemy polewą czekoladową i płatkami migdałów lub posypką.

Komentarze

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter