Pieczarki faszerowane szpinakiem i papryką

      Przepis na pieczarki faszerowane warzywami - danie proste w przygotowaniu. Farsz składa się ze szpinaku, cebuli, czerwonej papryki. Pieczarki są zapiekane z żółtym serem. Takie miseczki z dużych pieczarek można faszerować dowolnymi ulubionymi składnikami.

SKŁADNIKI
  • ok. 8 sztuk dużych pieczarek
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • 20 dag czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz 
  • olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Odcinamy trzonki pieczarek. Pieczarki myjemy i ewentualnie obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy rozmrożony szpinak, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone trzony pieczarek. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do ostudzenia. 

Ser trzemy na tarce. Część sera dodajemy do farszu, dokładamy jajko i mieszamy. Wypełniamy farszem pieczarki.

Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175°C przez 25 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy pozostałym serem żółtym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter