Tarta z pieczarkami, brokułami i papryką


      Tarta z pieczarkami i dużą ilością warzyw jest smaczna i sycąca. Zielony kolor brokułów dobrze kontrastuje z czerwienią pomidora i papryki. Taka tarta, to dobry pomysł na obiad lub kolację.


SKŁADNIKI

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • sól

farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 10 dag tartego żółtego sera mozzarella
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • brokuły
  • pomidor
  • czerwona papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagniatamy składniki na ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy do lodówki na około godzinę.

Przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju dodając majeranek, tymianek, sól i pieprz.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Brokuły gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie.
Jajka mieszamy z mlekiem, łączymy z przesmażonymi pieczarkami i mozzarellą. Solimy i pieprzymy do smaku.

Formę do tarty natłuszczamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy je na kształt koła i wykładamy na blachę. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Nakładamy na ciasto farsz, na nim brokuły, plastry pomidora, paski papryki i pieczemy tartę przez 30 minut.



Komentarze

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter