07 grudnia 2016

Tarta z pieczarkami, brokułami i papryką


      Tarta z pieczarkami i dużą ilością warzyw jest smaczna i sycąca. Zielony kolor brokułów dobrze kontrastuje z czerwienią pomidora i papryki. Taka tarta, to dobry pomysł na obiad lub kolację.


SKŁADNIKI

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • sól

farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 10 dag tartego żółtego sera mozzarella
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • brokuły
  • pomidor
  • czerwona papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagniatamy składniki na ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy do lodówki na około godzinę.

Przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju dodając majeranek, tymianek, sól i pieprz.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Brokuły gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie.
Jajka mieszamy z mlekiem, łączymy z przesmażonymi pieczarkami i mozzarellą. Solimy i pieprzymy do smaku.

Formę do tarty natłuszczamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy je na kształt koła i wykładamy na blachę. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Nakładamy na ciasto farsz, na nim brokuły, plastry pomidora, paski papryki i pieczemy tartę przez 30 minut.




UDOSTĘPNIJ:


1 komentarz: