09 grudnia 2016

Latte macchiato z czekoladą i miodem


      Kawa latte macchiato złożona z kilku warstw i wzbogacona miodem i czekoladą, to świetny pomysł na co dzień i na zbliżające się święta. Pyszną kawę warstwową możemy zrobić z naturalnej zbożowej kawy Inki.
Zaletą kawy otrzymanej ze zbóż jest to, że nie zawiera kofeiny, więc możemy ją pić o dowolnej porze dnia. Taką kawę mogą pić również dzieci.

Moja kawa latte macchiato składa się z pięciu warstw: dolną warstwę stanowi czekolada, na niej jest miód, mleko, aromatyczna kawa i delikatna pianka z mleka posypana czekoladą.

SKŁADNIKI
(na dwie szklanki o pojemności 280 ml)
  • pół tabliczki mlecznej czekolady 
  • 2 łyżki płynnego jasnego miodu
  • pół szklanki mleka
  • 4-5 łyżeczek kawy Inka Klasyczna
  • 300 ml gorącej, ale nie wrzącej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      Niewielką ilość czekolady (do posypania kawy) trzemy na tarce. Pozostałą część czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gorącą wlewamy na dno wysokich szklanek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na czekoladę lejemy miód.

Do osobnego naczynia wsypujemy kawę Inkę Klasyczną, zalewamy gorącą wodą i mieszamy.

W garnuszku podgrzewamy i spieniamy mleko. Należy pamiętać o tym, że mleko nie może być cieplejsze od kawy(!). Spienione mleko wlewamy do szklanek na warstwę miodu. Kilka łyżek tego mleka zostawiamy na później. 

Delikatnie i stopniowo lejemy na mleko po jednej łyżce kawy. Możemy lać kawę po ściance szklanki lub podstawić łyżkę i lać po łyżce. Mleko rozdzieli się na dwie warstwy. Pianka z mleka uniesie się ponad kawę. 

Na wierzchu układamy przy pomocy łyżki wcześniej spienione mleko. Latte macchiato dekorujemy tartą czekoladą.







Łączy przyjemne z naturalnym
UDOSTĘPNIJ:


2 komentarze:

  1. Piję na co dzień Inke, ale nie w takim wydaniu.. super efekt ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie ci wyszły te warstwy, a ta z miodem super :-)

    OdpowiedzUsuń