Mięso mielone w cieście francuskim z sezamem

     
      Mięso mielone zawinięte w ciasto francuskie równie dobrze smakuje jako samodzielna przekąska i jako odrębne danie.
Przygotowanie tego posiłku jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu.

SKŁADNIKI
  • ciasto francuskie 
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 40 dag gęstego przecieru pomidorowego, lub pomidorów w zalewie z puszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

dodatkowo:
  • żółtko
  • sezam

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso mielone solimy i smażymy na oleju razem z cebulą przez kilka minut. Dodajemy przecier pomidorowy i rozgnieciony czosnek. Dosypujemy zioła prowansalskie, paprykę, pieprz, mieszamy i trzymamy na ogniu przez kilka minut bez przykrycia.

Ciasto francuskie tniemy na 12 prostokątów. Na 6 nakładamy farsz, a pozostałe prostokąty nacinamy, przykrywamy nimi ciasto z farszem i sklejamy.

Na wierzchu rozprowadzamy rozmącone żółtko i sypiemy sezam. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.

Komentarze

  1. Takie proste, a jakie efekt robią, idealne na sylwestra ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter