21 grudnia 2016

Mięso mielone w cieście francuskim z sezamem

     
      Mięso mielone zawinięte w ciasto francuskie równie dobrze smakuje jako samodzielna przekąska i jako odrębne danie.
Przygotowanie tego posiłku jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu.

SKŁADNIKI
  • ciasto francuskie 
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 40 dag gęstego przecieru pomidorowego, lub pomidorów w zalewie z puszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

dodatkowo:
  • żółtko
  • sezam

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso mielone solimy i smażymy na oleju razem z cebulą przez kilka minut. Dodajemy przecier pomidorowy i rozgnieciony czosnek. Dosypujemy zioła prowansalskie, paprykę, pieprz, mieszamy i trzymamy na ogniu przez kilka minut bez przykrycia.

Ciasto francuskie tniemy na 12 prostokątów. Na 6 nakładamy farsz, a pozostałe prostokąty nacinamy, przykrywamy nimi ciasto z farszem i sklejamy.

Na wierzchu rozprowadzamy rozmącone żółtko i sypiemy sezam. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.

UDOSTĘPNIJ:


2 komentarze:

  1. Takie proste, a jakie efekt robią, idealne na sylwestra ;-)

    OdpowiedzUsuń