Łom - blok kakaowy z herbatnikami, waflami, bakaliami...


      Łom to deser z zatopionymi w zastygniętej masie kakaowej pokruszonymi przysmakami. Są w nim herbatniki, wafle, migdały, orzechy. Nie wymaga pieczenia, jedynie czasu na stwardnienie masy z kakao. Blok kakaowy jest słodki i ma delikatny migdałowy zapach.

SKŁADNIKI
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 kg herbatników
  • 10 dag wafli andrutów
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotowujemy margarynę, kakao, cukier i wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kruszymy herbatniki i wafle, siekamy orzechy włoskie i migdały.

Kiedy masa ostygnie, dosypujemy do niej mleko i mieszamy. Pokruszone herbatniki, wafle i bakalie zalewamy masą kakaową i mieszamy łyżką.

Formę- keksówkę wykładamy folią. Na folię wykładamy masę, dokładnie uciskamy. Blok kakaowy umieszczamy na kilka godzin w lodówce, aby masa stwardniała.


Komentarze

  1. Ależ mi narobiłaś smaku na taki blok bo pamiętam taki smak z dzieciństwa. Muszę kiedyś zrobić - dzięki za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dostałam przepis na łom jakiś czas temu i od czasu do czasu robię, zawsze "schodzi" na imprezach jako jeden z pierwszych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie przekąski - zapisuje sobie przepis, zrobię przy pierwszej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a wiesz, że nie znałam tej nazwy u mnie to po prostu blok czekoladowy :) bardzo go lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż by się wprosił na kawałek...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter