Łom - blok kakaowy z herbatnikami, waflami, bakaliami...


      Łom to deser z zatopionymi w zastygniętej masie kakaowej pokruszonymi przysmakami. Są w nim herbatniki, wafle, migdały, orzechy. Nie wymaga pieczenia, jedynie czasu na stwardnienie masy z kakao. Blok kakaowy jest słodki i ma delikatny migdałowy zapach.

SKŁADNIKI
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 kg herbatników
  • 10 dag wafli andrutów
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotowujemy margarynę, kakao, cukier i wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kruszymy herbatniki i wafle, siekamy orzechy włoskie i migdały.

Kiedy masa ostygnie, dosypujemy do niej mleko i mieszamy. Pokruszone herbatniki, wafle i bakalie zalewamy masą kakaową i mieszamy łyżką.

Formę- keksówkę wykładamy folią. Na folię wykładamy masę, dokładnie uciskamy. Blok kakaowy umieszczamy na kilka godzin w lodówce, aby masa stwardniała.


Komentarze

  1. Ależ mi narobiłaś smaku na taki blok bo pamiętam taki smak z dzieciństwa. Muszę kiedyś zrobić - dzięki za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dostałam przepis na łom jakiś czas temu i od czasu do czasu robię, zawsze "schodzi" na imprezach jako jeden z pierwszych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie przekąski - zapisuje sobie przepis, zrobię przy pierwszej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a wiesz, że nie znałam tej nazwy u mnie to po prostu blok czekoladowy :) bardzo go lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż by się wprosił na kawałek...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter