27 listopada 2016

Napar z kwiatów lipy


      Napar z suszonych kwiatów lipy właściwości napotne, obniża gorączkę. Jest pomocny przy kaszlu, bólu gardła, chrypie. Jest również moczopędny. Warto pić gorący napar w początkach przeziębienia.
Kwiaty lipy łagodzą stany nadmiernego pobudzenia, zmniejszają napięcie nerwowe.

Napar ma jasny żółty kolor, delikatnie słodki smak i zapach. Nie ma potrzeby dosładzania go, ale jeżeli ktoś lubi, to może dodać trochę miodu (najlepiej lipowego lub gryczanego), pod warunkiem, że doda go do naparu, którego temperatura będzie niższa niż 40°C, aby również miód miał właściwości zdrowotne.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do szklanki wsypujemy garść kwiatów lipy. Zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy pod przykryciem przez 15 minut.
Po zaparzeniu napar możemy odcedzić, ale jeżeli nie przeszkadzają nam kwiaty w szklance, to nie jest to konieczne.





UDOSTĘPNIJ:


4 komentarze:

  1. Ja uwielbiam herbatkę z lipy, jak byłam dzieckiem do często nam mama robiła w zimnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Herbatka lipowa działa rzeczywiście napotnie i dobra jest na przeziębienie. Dodatek miodu jest jak najbardziej wskazany przy przeziębieniu, a i herbatka smakuje wtedy znacznie lepiej. Dobry jest też miód spadziowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, miód spadziowy też jest dobry przy przeziębieniu i działa wyksztuśnie.

      Usuń
  3. Sama naparu nigdy nie przygotowywałam, ale piłam kiedyś herbatkę lipową z miodem i cytryną. Może spróbuje teraz samodzielnie taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń