Deser tiramisu w szklankach


      Przepis na tiramisu z biszkoptami nasączonymi mocną, gorzką kawą, przełożonymi kremem.
Krem w tiramisu jest słodki i puszysty.

Zrobiony jest z oddzielnie ubitych surowych żółtek i białek oraz z sera mascarpone.
Ten przepis powstał na bazie dwóch poprzednich przepisów (deser tiramisu i tiramisu z truskawkami). Przygotowując tiramisu można poeksperymentować dodając białka w tej ilości co żółtka, dodając ich mniej, czy też je pomijając. Również ilość sera można dowolnie dozować. Za każdym razem uzyskamy inny smak deseru.

SKŁADNIKI

  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g sera mascarpone
  • ok. 100-150 g biszkoptów
  • kilka łyżeczek mielonej kawy
  • gorzkie kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaparzamy szklankę mocnej kawy, a kiedy ostygnie przecedzamy ją przez sitko.

Żółtka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach, aż osiągną kremową konsystencję i staną się jasne.
Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo ser mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera.
W drugiej misce ubijamy na sztywno pianę z białek.

Do masy jajeczno-serowej dokładamy pianę z białek i mieszamy delikatnie łopatką. Jeżeli użyjemy miksera krem prawdopodobnie stanie się płynny, dlatego nie warto się spieszyć.

Biszkopty zamaczamy w kawie, wkładamy na dno szklanek i pokrywamy je warstwą kremu. Czynność powtarzamy, aż do napełnienia szklanek. Górę deseru tiramisu posypujemy kakao.

Tiramisu przed podaniem musimy schłodzić wstawiając do lodówki na co najmniej godzinę.



UDOSTĘPNIJ:


Komentarze

  1. Mmm, wygląda jak marzenie :) Uwielbiam ten deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę jeden pucharek, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój deser prezentuje się znakomicie i pewnie jest bardzo dobry dla amatorów deserów kawowych. Ja pijam dwie kawy dziennie, ale w deserach za kawa nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *