21 listopada 2016

''Bigos'' z ogórkami kiszonymi i pieczarkami


      ''Bigos'' z ogórkami, pieczarkami i kiełbasą, to danie bardzo proste w przygotowaniu. Jego przyszykowanie zajmuje niewiele czasu, w  przeciwieństwie do bigosu z kapusty kiszonej, który najlepiej smakuje wtedy, kiedy jak najdłużej go dusimy. Porównanie tej potrawy z warzyw do bigosu wynika z jej kwaśnego smaku, który zawdzięcza ogórkom kiszonym.


SKŁADNIKI

  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczarki, ogórki kiszone i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w plastry, a następnie wszystko oddzielnie obsmażamy na tłuszczu.
Obsmażone warzywa i pieczarki umieszczamy razem w garnku i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Pod koniec duszenia do ''bigosu'' dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem.

UDOSTĘPNIJ:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz