Sok z malin bez gotowania



      Sok z malin, przygotowany tradycyjnym sposobem poprzez zasypanie owoców cukrem ma wyjątkowy smak, aromat i kolor.
Jest cennym źródłem witamin i minerałów, wzmacnia odporność, ma działanie rozgrzewajace i obniżające gorączkę. Sok z malin pasteryzowany w słoikach jest niezastąpiony zimą, kiedy dopada nas przeziębienie, a dzięki swojemu smakowi chętnie jest pity przez dzieci.
Sok z malin możemy dolewać do herbaty, używać do deserów, np. do polania budyniu.

SKŁADNIKI
  • maliny
  • cukier
Maliny szybko się psują, dlatego sok trzeba przygotować zaraz po ich zbiorze. Jeżeli kupujemy maliny, to tylko ze sprawdzonego źródła.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Maliny wkładamy do słoików przesypując je dużą ilością cukru. Wierzchnią warstwę musi stanowić cukier. Słoiki osłaniamy od góry gazą i zostawiamy na ok. 3 dni w cieplym, ale nienasłonecznionym miejscu. (Ustawione w słońcu szybko puszczą sok, lecz jeszcze przed upływem doby mogą sfermentować).
Żeby maliny nie pleśniały cały czas muszą być przykryte warstwą cukru, dlatego w miare konieczności możemy dosypywać cukier do słoików.

Po kilku dniach zawartość słoików przecedzamy przez sito lekko uciskając owoce.
Sok wlewamy do małych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

Odciśnięte owoce również możemy wykorzystać. Możemy np. dosypać do nich cukru, przesmażyć i gorące umieszczać w słoikach, a zimą używać  do ciast i smarowania naleśników.

Komentarze

  1. Pamiętam taki sok z dzieciństwa z malin lub truskawek. Potem polewało się nim właśnie budyń albo kaszę manną lub dodawało się do herbaty. Nieraz miałam ochotę zrobić taki sok, ale nie bardzo wiedziałam w czym tkwi tajemnica żeby nie pleśniał. Dzięki za wskazówki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam maliny, na szczęście mam ich pod dostatkiem w swoim ogrodzie. Najchętniej jem je na surowo, ale nadmiar trzeba spożytkować na przetwory. Syrop malinowy chyba jak większości, kojarzy mi się z waniliowym budyniem i zimową herbatką na gorączkę : ) Do tej pory zwykle robiłam taki sok w sokowniku, ale zaryzykuję też z przepisem bez gotowania. Trzeba tylko uważać na fermentację (chyba, że w planach pojawi się nalewka:) i muszki owocówki, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny sok :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście wolę korzystać ze standardowej metody, gdzie sok się gotuje, bo nigdy nie wiadomo co w tych owocach się znajduje - a podgrzewając mam pewność, że wszelkie bakterie giną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie pasteryzacja ma na celu zniszczenie drobnoustrojów, więc nie ma potrzeby gotowania soku. Podczas gotowania soku niszczą się witaminy i minerały zawarte w malinach dlatego jest ono zbyteczne.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter