Ogórki konserwowe - korniszony



     Ogórki konserwowe czyli ogórki pasteryzowane o słodko-kwaśnym smaku z dodatkiem octu. W przeciwieństwie do kwaśnych ogórków kiszonych (które mają
pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zachodzi w nich naturalna fermentacja), ogórki konserwowe mają przede wszystkim walory smakowe. Niemniej jednak warto mieć w piwnicy kilka słoików z takimi ogórkami, bo są dobrym dodatkiem do obiadów, niektórych sałatek i dobrze smakują jako samodzielne przekąski.

Przepis jest dość nietypowy, bo ogórki w słoikach zalewamy zimną surową wodą.
Ogorki przygotowane tym sposobem są chrupiące i dobrze się przechowuja.

SKŁADNIKI
małe ogórki gruntowe

zalewa:
  • na każdy litr zimnej wody: 
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 3 łyżeczki soli 
  • 8 łyżek octu 10% 

przyprawy (na słoik o pojemności 1 litra):
  • 1 liść laurowy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • korzeń chrzanu 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 5 ziaren pieprzu 
  • 1 łyżeczka gorczycy 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ogórki ciasno układamy w słoikach dodając do nich przyprawy.  W surowej wodzie rozpuszczamy sól, cukier, ocet. Taką zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami.

Słoiki umieszczamy w garnku z gotującą się wodą i pasteryzujemy pod przykryciem jedynie 2-3 minuty. Nie wyjmujemy od razu słoików z garnka, koniecznie zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Po 20 miutach, wyjmujemy słoiki z ogórkami i ustawiamy do góry dnem.



Komentarze

.

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter