Tort bezowy Pavlova z kremem z bitej śmietany i sera mascarpone z owocami



      Delikatna beza Pavlova jest smaczna i wbrew pozorom prosta w przygotowaniu.  Po odpowiednim wysuszeniu w piekarniku ma kruchą i lekko chrupiącą warstwę zewnętrzną. W środku natomiast beza pozostaje wilgotna. Sama beza jest na tyle słodka, że nie musimy mocno dosładzać kremu mascarpone, którym wypełniamy torcik.
Do przygotowania tortu Pavlova można wykorzystać białka pozostałe z innych wypieków. Mogą to być białka wcześniej mrożone.

beza
  • 6 białek (16 dag)
  • szczypta soli
  • 30 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
Zimne białka miksujemy (na najwyższych obrotach) na sztywno z dodatkiem soli. Kiedy piana z białek ma odpowiednią gęstość dosypujemy stopniowo cukier cały czas miksując. Dokładamy do piany mąkę i ocet. Mieszamy łopatką.
Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Przy pomocy dwóch łyżek formujemy na papierze bezę z zagłębieniem (możemy dla ułatwienia na papierze odrysować od głębokiego talerza okrąg). Końcem drewnianej łyżki na zewnętrznej stronie robimy ukośne zagłębienia.
Bezę umieszczamy w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku i po 3 minutach obniżamy temperaturę do 120 - 125°C i nastawiamy sam termoobieg. W takiej temperaturze suszymy bezę przez 1,5 godziny.

krem
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 25 dag sera mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy ser miksując na najniższych obrotach. Wkładamy bezę Pavlova do lodówki.

dekoracja
  • kiwi
  • truskawki
  • aronia lub jagody
  • liście mięty
  • szypułki truskawek
Z owoców robimy róże według tego opisu i dekorujemy nimi tort przed samym podaniem. Dokładamy aronię i liście mięty.






Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter