Lodowiec - ciasto bez pieczenia



      Lodowiec, to ciasto bez pieczenia. Wymaga jedynie schłodzenia w lodówce. Dolną warstwę stanowią biszkopty, które pokryte są dwusmakową warstwą masy jajeczno - budyniowej. Całość zalana jest galaretką.

SKŁADNIKI

  • 10-15 dag biszkoptów
  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • olejek migdałowy
  • 1 paczka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 galaretki + 3/4 litra wrzątku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
      
     Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku.
Żółtka miksujemy z cukrem na gładką masę. Dosypujemy budyń, dolewamy 1/2 szklanki mleka i olejek cały czas mieszając. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka i powoli dokładamy do niego masę jajeczną. Krótką chwilę gotujemy mieszając gęstniejącą masę. Studzimy.

Ucieramy masło i miksujemy je z masą jajeczno - budyniową (masę dodajemy do masła stopniowo).

Odlewamy część galaretki, zamaczamy w niej biszkopty i układamy je na dnie okrągłej formy. Na biszkopty wykładamy połowę masy. Pozostałą masę łączymy z przesianym kakao i również wkładamy ją do formy. Całość zalewamy galaretką.                                                                                                                                           
Biały wzór na galaretce zrobiony jest z serka homogenizowanego, a ciemne kropki z dżemu jagodowego. 
                                                                                       
Lodowiec trzeba jeszcze schłodzić, dlatego wkładamy go na kilka godzin do lodówki.






Udostępnij:

Komentarze

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter