Sałatka warstwowa gyros z ryżem i mielonym żółtym serem.

      Ta sałatka gyros z kurczakiem ułożona została w pochylonej salaterce i dzięki temu z każdej strony prezentuje się inaczej.
Wygląda efektownie i kolorowo. Również świetnie smakuje.

SKŁADNIKI


  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2-3 łyżki przyprawy do gyrosa
  • ogórek świeży
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • kilka łyżek majonezu
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • ketchup
  • pół woreczka ryżu
  • 15 dag sera żółtego
  • 3/4 czerwonej papryki
  • liść sałaty ozdobnej
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso kroimy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Smażymy na złoto na oleju. Gotujemy na sypko ryż.

Salaterkę przechylamy i układamy w niej kolejno warstwy. 

Pierwsza warstwa to mięso z przyprawą gyros. Na mięso kładziemy pokrojone ogórki - świeży i konserwowe. Rozsmarowujemy na nich majonez i układamy kukurydzę, którą polewamy keczupem. Kolejno układamy ryż i zmielony w maszynce do mięsa ser.

Wolne miejsce w salaterce uzupełniamy pokrojoną w kostkę papryką.
Rwiemy liść sałaty i wsuwamy pomiędzy paprykę, a szkło salaterki.




UDOSTĘPNIJ:


Komentarze

  1. Bardzo fajnie się prezentuje - tak inaczej niż to znam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło, że się podoba. Początkowo miała to być zwykła warstwowa sałatka. Z sałatkami łatwo jest eksperymentować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter