Gołąbki w sosie pomidorowym

     



     Pyszne, sycące i mocno aromatyczne gołąbki polane sosem pomidorowym. Zrobione według przepisu mojej mamy smakują mi najlepiej.

SKŁADNIKI
  • główka białej kapusty
  • 1 kg karkówki
  • 3 torebki ryżu po 100 g
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • jajo
  • sól, pieprz
na sos:


  • rosół ugotowany na mięsie
  • mąka do zagęszczenia
  • przecier pomidorowy



dodatkowo:

  • kilka łyżek margaryny do smażenia
  • keczup



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


     Na gołąbki najlepsza będzie niezbyt mocno zbita kapusta, łatwiej można będzie z niej ściągnąć liście.
Karkówkę myjemy i mielimy. Gotujemy ryż w osolonej wodzie, osączamy go z wody i łączymy z mięsem mielonym, roztopionym smalcem i jajkiem. Dodajemy sól, pieprz i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Z kapusty delikatnie ściągamy kilka pierwszych zewnętrznych liści odcinając je przy głąbie. Musimy zmiękczyć kolejne liście, które są zbyt sztywne i mogłyby popękać przy oddzielaniu od kapusty. W tym celu wkładamy całą kapustę do garnka z wrzącą wodą i gotujemy ją ok. 5 minut. Wyjmujemy z wody i ściągamy następne liście.
Zanim zaczniemy zawijać gołąbki, wszystkie liście wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy od 2 do 5 minut (w zależności od twardości).
Wycinamy twardą część u nasady każdego liścia, nakładamy przygotowany farsz mięsny i ściśle zawijamy formując gołąbki.
Rozgrzewamy patelnię i na margarynie obsmażamy gołąbki z dwóch stron.
Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy, układamy kilka liści kapusty, a na nich wszystkie gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym.

Do gołąbków najlepszy będzie sos pomidorowy na rosole gotowanym na mięsie. Do rosołu dokładamy przecier z pomidorów, ewentualnie koncentrat pomidorowy. Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.

Naczynie żaroodporne przykrywamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Dusimy przez godzinę w temp 175°C. Jeżeli kapusta była bardzo twarda czas ten można przedłużyć do półtorej godziny.

Po wyjęciu polewamy sosem i keczupem.


Komentarze

Popularne posty