Ciasto kakaowo - kawowe z bitą śmietaną

Biszkoptowe z kremem
     
       Spód tego ciasta stanowi ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao, środkowa warstwa to krem budyniowy z kawą. Wierzch pokryty jest kremem z bitej śmietany posypanej startą gorzką czekoladą.
SKŁADNIKI

ciasto

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao i tyle mąki, aby razem z kakao było 3/4 szklanki

krem budyniowy

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kostki masła
  • 3/4 cukru pudru
  • olejek rumowy
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 50 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wrzątku

bita śmietana

  • 330 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 50 ml wrzątku
  • olejek rumowy
dodatkowo
  • 1/6 startej tabliczki gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ciasto


      Ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Powoli dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy po jednej łyżce mąki wymieszanej z kakao i z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 195°C. Kiedy ciasto biszkoptowe wystygnie wyciągamy je z formy, odwracamy do góry spodem i wkładamy do blachy.

krem budyniowy

Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku.
Z mleka i mąk gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ucieramy masło z cukrem pudrem i łączymy z budyniem stopniowo dokładając budyń do masła.
Dodajemy do masy olejek, ostudzoną kawę i żelatynę. 
Rozsmarowujemy krem budyniowy na cieście biszkoptowym.

bita śmietana


Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku.
Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier, a pod koniec ubijania dolewamy olejek i ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na masie budyniowej. 

Wierzch ciasta posypujemy czekoladą.
Wstawiamy blachę z ciastem do lodówki na kilka godzin.




Udostępnij:

Komentarze

  1. świetne ciacho!! baardzo i się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, smakuje jak tort ale i tak palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jaka blachę?


    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Skomentuj, jeżeli masz pytania lub uwagi dotyczące przepisów.
Możesz dołączyć zdjęcie wykonanej przez siebie potrawy.
Komentuj bez logowania anonimowo jako gość lub po zalogowaniu przy pomocy wybranego konta.

Popularne posty

 Facebook     Google+      Instagram      Pinterest      Twitter