Żelatynowe kwiaty 3D w kieliszkach do szampana


Galaretki z kwiatami wykonanymi z płynnej żelatyny wyglądają wyjątkowo i niecodziennie.

Do zrobienia galaretek potrzeba niewielu składników. Wystarczy woda, cukier, żelatyna, barwniki i nieco kwasku cytrynowego dla nadania smaku. Potrzebne też będą kieliszki do szampana, strzykawka z igłą, ewentualnie specjalne stalówki, chociaż według mnie zdecydowanie lepiej wyglądają kwiaty wykonane przy pomocy igieł. Ich kształty nie są identyczne, a często przypadkowe. Przy pomocy stalówek zrobiłam tylko liście zwrócone w dół w kieliszku stojącym na pierwszym planie widocznym na powyższym zdjęciu. Pozostałe płatki i liście wykonałam przy pomocy zwykłej igły. Jeżeli chodzi o kieliszki, to musimy wybrać te o odpowiednim kształcie czyli takie, które nie zwężają się u góry, bo część galaretki musi być wyjęta i po odwrócenia raz jeszcze włożona do kieliszka. Ewentualnie połowę kieliszków, które używamy do utworzenia górnej części kwiatów możemy zrobić w kieliszkach o innym kształcie, ale zawsze o średnicy nie większej niż średnica kieliszków, w których podamy deser.

Więcej szczegółów jak tworzyć kwiaty w galaretce znajdziecie w opisie żelatynowego kwiatu 3D w galaretce na serniku.

Kwiaty 3D w kieliszkach pomimo tego, że w ich smaku nie ma niczego nadzwyczajnego idealnie nadają się na imprezy. Są kolorowe, wyglądają niesamowicie i zawsze zadziwiają i zachwycają swoim wyglądem.

SKŁADNIKI
(na 6 kieliszków, każdy o pojemności 140ml)

1. Galaretka, w której będą robione kwiaty
  • 2 szklanki wrzątku
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 8 łyżeczek cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego
Żelatynę wsypujemy do wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dosypujemy kwasek i cukier. Mieszamy i letni płyn wlewamy do 12 kieliszków (do każdego w takiej samej ilości). Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

2. Żelatynowe kwiaty
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżeczka żelatyny
  • barwniki spożywcze
Zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy, dzielimy na kilka części (w zależności od ilości potrzebnych kolorów) i do każdej części dolewamy wybrane barwniki. 
Wyjmujemy z lodówki kieliszki ze stężałą żelatyną i w sześciu z nich przy pomocy igły i strzykawki napełnionych zabarwionym na zielono mlekiem tworzymy łodygi i liście. W pozostałych sześciu kieliszkach tworzymy czerwone i żółte żelatynowe płatki, a później wokół nich zielone liście.

Kieliszki z kwiatami raz jeszcze wstawiamy do lodówki.

Po wyjęciu kieliszki, które mają stanowić górną część deseru odwracamy kolejno nóżkami do góry, polewamy przez chwilę gorącą wodą uważając, aby nie zamoczyć deseru i czekamy, aż wysunie się galaretka. Wyjęte galaretki wkładamy do pozostałych sześciu kieliszków z dolną częścią kwiatków. Wstawiamy do lodówki.

3. Galaretka do zalania deseru
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 2,5 łyżeczki żelatyny 
  • 4 łyżeczki cukru 
  • szczypta kwasku cytrynowego
Rozpuszczamy żelatynę podobnie jak w punkcie 1. Zimną rozpuszczoną żelatyną zalewamy wyjęte z lodówki galaretki, aby wyrównać ich powierzchnię i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin.



Komentarze

Popularne posty