Domowa szynka gotowana z przyprawami

 
   
     Przepis na szynkę gotowaną, przygotowaną domowym sposobem bez dodatku soli peklowej. Nie jest ona co prawda tak różowa, jak ta kupiona w sklepie, ale z pewnością jest dużo zdrowsza. Dzięki wielu przyprawom jest bardzo aromatyczna.
Szynkę przygotowujemy prawie przez dobę,  jednak samo gotowanie zajmuje zaledwie 10 minut.

SKŁADNIKI
  • ok. 1,5 kg surowej szynki
  • ok. 2 litrów wody
  • kilka przekrojonych ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych
  • łyżeczka  rozgniecionych ziaren jałowca 
  • 10 szt. ziela angielskiego 
  • łyżka ziół prowansalskich 
  • łyżka tymianku
  • 10 dag soli spożywczej 
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • łyżka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotowujemy wodę z dodatkiem wszystkich przypraw. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mięso myjemy i obwiązujemy sznurkiem lub wkładamy do siatki wędliniarskiej. Szynkę umieszczamy w garnku z ostudzoną wodą z przyprawami (szynka nie może wystawać ponad powierzchnię wody).

Zagotowujemy szynkę pod przykryciem i gotujemy ją przez 5 minut. Zostawiamy w garnku z wodą i przyprawami do ostygnięcia.

Po ok. 10 godzinach powtórnie gotujemy szynkę przez 5 minut i zostawiamy w wodzie.

Po upływie 8 do 10 godzin wyjmujemy szynkę i wkładamy ją na co najmniej godzinę do lodówki.


Komentarze

Popularne posty